de Viorica Ghinea la 10 Ian. 2019
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Livrarile de bunuri si prestarile de servicii taxabile cu cota de TVA de 19% ale PFA in anul 2018 au fost de 50.000 lei. Dar in 2019 cum va fi perioada fiscala din punct de vedre al TVA-ului?
Iata raspunsul specialistului!
Taxarea inversa este o masura de simplificare a TVA si da, se ia in calcul la determinarea cifrei de afaceri pentru TVA.
Conform art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278,dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice,cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
La pct. 103 alin. (2) din Normele metodologice:
(2) Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie,se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului.La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate,conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila.
Prin urmare, la determinarea cifrei de afaceri pentru TVA, se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa (300) corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, precum si randurile de regularizari aferente.
Atentie, se cuprind si facturile de avans.
Asadar, avand in vedere ca plafon de 100.000 de euro, a fost depasit, perioada fiscala in anul 2019, va fi luna calendaristica in anul 2019.
In cazul in care se schimba perioada fiscala,trebuie depus la ghiseu formularul 010 sau exclusiv online fomularul 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.
In cadrul formularului 700, contribuabilii vor alege din lista drop-down declaratia depusa cu ocazia inregistrarii fiscale initiale:
- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010);
Declaratia se depune prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii