Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

PFA si CIM simultan. In ce situatii poate PFA sa presteze diferite servicii catre angajatorul sau


de Ana Tudor la 28 Sep. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si CIM simultan. In ce situatii poate PFA sa presteze diferite servicii catre angajatorul sau
Persoana fizica autorizata (PFA) poate avea simultan si calitatea de salariat cu contract individual de munca, daca respecta o serie de termeni si conditii, arata legislatia in vigoare.


Potrivit art. 17 alin. (2) din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale (II)si intreprinderile familiale (IF), o persoana poate cumula calitatea de PFA cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

Atentie! Cumulul este posibil cu respectarea obligatiei salariatului de a nu-l concura pe angajatorul sau.

Vom analiza in continuare un caz aparte. Poate PFA sa factureze o activitate economica la societatea la care este angajata cu contract individual de munca?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Conform legislatiei in vigoare, apreciem salariatul poate presta si alte servicii catre angajatorul sau, daca acestea sunt diferite de ceea ce face in calitatea sa de salariat, altceva decat are in fisa postului.

Atentie! Aveti obligatia de a respecta prevederile art.7 din Codul fiscal referitoare la reconsiderarea unor activitati ca fiind dependente si pentru care se datoreaza contributii salariale:

    3. activitate dependenta la functia de baza - orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza;
    4. activitate independenta - orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
    4.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
    4.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
    4.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
    4.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
    4.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
    4.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
    4.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.


 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.43 din 22 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016