Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA si inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare. Ce acte intocmim si ce declaratii se depun?


de Cecilia Pavelescu la 16 Nov. 2016
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare. Ce acte intocmim si ce declaratii se depun?
In analiza de mai jos, un PFA neplatitor de TVA achizitioneaza din comunitate marfuri in valoare de 10000 euro/an respectiv 34000 lei/an. Vom vedea ce acte trebuie intocmite, ce declaratii trebuie depuse in fiecare luna si daca se depun doar declaratiile 200 si 220.


In situatia prezentata, la depasirea plafonului anual de 10.000 euro, exclusiv TVA,  PFA-ul respectiv trebuie sa solicite  inregistrarea in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317  "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii".

Inregistrarea se solicita prin depunerea formularului cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)", cod MFP 14.13.01.10.11/a, prevazut in anexa nr. 1 din O.P.A.N.A.F. nr. 631/2016 din 9 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata. Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA este reglementata prin art. 317 alin.(1) lit. a) din Codul fiscal "Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) ori c) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara; "
 
Codul de TVA obtinut de la organul fiscal competent al beneficiarului din Romania trebuie comunicat vanzatorului din statul membru  pentru a considera ca efectueaza o livrare intracomunitara scutita de TVA, impozabila  in Romania deoarece locul achizitiei este considerat a fi in  Romania.

Concomitent, beneficiarul din Romania trebuie sa se inscrie si in Registrul operatorilor intracomunitari prin formularul cod 095 "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari".  

Astfel, in baza codurilor de inregistrare in scopuri de TVA, ambele parti participante la tranzactie, furnizorul si cumparatorul,  sunt obligate sa raporteze  operatiunea prin declaratia recapitulativa asa cum se impune prin Directiva nr. 8/2008 a CEE.  
 
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, in calitate de cumparator, P.F.A.-ul din Romania, neinregistrat in regim normal in scopuri de TVA, are urmatoarele obligatii fiscale:   
 
1) sa taxeze achizitia la o baza de impozitare determinata in lei prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din statul membru asupra   sumei in valuta, inscrisa de catre furnizor in factura emisa;

2) sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 20% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1;  

3) sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari  intocmit pentru luna in care a efectuat operatiunea . Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit  de catre cumparatorul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA.    
4) sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod  (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare". Raportarea valorii bunurilor achizitionate  se efectueaza cu simbolul A.  In lipsa unei facturi emise de furnizor, cumparatorul din Romania trebuie sa  emita autofactura.   

5) sa raporteze  valoarea bunurilor achizitionate  prin decontul special de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 592 din 3 februarie 2016. Raportarea se efectueaza in baza  informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari.  Decontul special se completeaza la sectiunea  4 denumita "Operatiuni prevazute la art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din   Codul fiscal";
6) sa achite, efectiv TVA, la bugetul de stat, suma TVA rezultata din calcule.
 
Inregistrarea in scopuri de TVA doar pentru realizarea de operatiuni intracomunitare cu bunuri si servicii conform obligatiei de la art.  317 nu il transforma pe beneficiarul din Romania  in  platitor de TVA in regim normal pentru toate tranzactiile efectuate din sfera de aplicare a TVA asa cum ar fi obligat in situatia in care s-ar inregistra conform prevederilor art. 316, fie  in regim normal (la depasirea cifrei de 220.000 lei), fie  prin optiune.
 
Decontul special cod 301 se depune numai in lunile in care se efectueaza achizitiile intracomunitare de bunuri, fara a se depune lunar la organul fiscal competent.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil


 PFA, declaratia 091, decont 301, TVA, depasirea plafonului


Autor: Cecilia Pavelescu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.55 din 10 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Altivar-hqqa 2019-02-09 22:11:05

??????????????? , ???????????? ????? ??????????? ??????????? , ???????? ??????? ????????? ?? ????????? ???????? ?????????? ???????? ????? ??????? , ? ?? ???????? ????????? ????? ? ??????? ????? ??????????? ????????? ???????? ?????? ????? ???????????????? ?? ????? ???????? ?????? ??? ????? ??????? ???????? ?????????????? 54% , ?????????????? ?? ???????? ???????????? ? ??????? ??? . ???????? ??? ??????????? ?? ??????????????? ?????? . ? ??? ????????? , IGBT ??????????? IGBT , ??? ?? ??????????? ? ???????? ??????? ????????? Grid-tie ???????? ? ??????? ????????? ?????????????? ??????? ? ???????????? ????????? ??????????? ???? ??? ?????? ????? ??? , ?? ?????????? ???????? ???????? ?????????? ????????? ????????? ????????? ?????? altivar 31

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016