Avem in analiza de mai jos ca subiect o societate cu codul CAEN 4941 "transport de marfuri" si care este inregistrata ca platitor de TVA. Aceasta presteaza servicii de transport pentru beneficiari din Uniunea Europeana. Pentru serviciile prestate factureaza cu taxare inversa. Avand in vedere faptul ca locul prestarii serviciilor nu este pe teritoriul Romaniei, vom vedea ce trebuie sa apara pe factura, inclusiv in cazul unui PFA neinregistrat ca platitor de TVA si care este doar prestator de servicii intracomunitare.
Iata raspunsul specialistului:
Prestarile de servicii intracomunitare au locul prestarii in tara UE respectiva unde se afla beneficiarul, In baza codului valid de TVA al beneficairului din UE, factura se emite in regim de scutire de TVA, conform prevederilor de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. pe factura la rubrica TVA se va mentiona "Taxare inversa la beneficiar" sau "Neimpozabil in Romania".
Pentru a dobandi un cod valid de TVA PFA care presteaza servicii in UE catre persoane juridice, va trebui sa se inregistreze in scop special de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal,inainte de efectuarea prestarilor de servicii intracomunitare.
Inregistrarea in scop special de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, nu ofera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni derulate cu parteneri din Romania. Este un cod de TVA (verificabil VIES) valabil doar pentru tranzactii cu parteneri din UE.
In baza codului valid de TVA al clientului intracomunitar, operatiunea este neimpozabila in Romania,din punct de vedere al TVA ci la beneficiar, conform prevederilor de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
Prin urmare, pentru prestarea de servicii intracomunitare, PFA emite facturi catre parteneri intracomunitari, cu mentiunea "Neimpozabil in Romania".
Facturile se declara in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturilor respective, cu cod P.
Dupa depasirea plafonului de 220.000 lei la venituri, intr-un an fiscal, PFA are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, conform prevederilor de la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Data atingerii sau depasirii se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
Dupa inregistrarea in scop normal de TVA, societatea trebuie sa anuleze codul special de TVA, valabil pentru operatiuni intracomunitare si sa emite facturi in baza codului normal de inregistrare fiscala.