Din seria principalelor modificari discutate recent de coalitia de guvernare face parte si majorarea sumelor pe care PFA-urile le achita la stat (contributii sociale).
La fel ca restul modificarilor care vor fi introduse in Codul fiscal in curand, si aceasta masura este planificata sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2023, potrivit
profit.ro.
In prezent, pentru veniturile obtinute din alte surse ori din activitati independente se datoreaza impozit de 10%, iar contributiile (CAS si CASS) se achita obligatoriu daca sumele obtinute pe an depasesc pragul de 12 salarii minime brute pe economie.
Insa, incepand din anul 2023, ar putea fi introduse doua plafoane care le vor forta pe PFA-uri, dar si pe alte categorii cu venituri din alte surse, sa scoata mai multi bani din buzunar. Este vorba despre plafonul de 6 salarii minime si plafonul de 24 de salarii minime.
Iata cum se va aplica noua masura fiscala:
- Persoanele care obtin venituri anuale sub plafonul de 6 salarii minime nu vor datora contributii. Pana acum nu se datorau sub plafonul de 12 salarii minime. Asadar, statul va lua bani de la cei care castiga peste plafonul de 6 salarii minime.
- Persoanele care obtin venituri cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute vor datora contributii, insa acestea se vor calcula la nivelul a 6 salarii minime brute.
- Persoanele care au venituri cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute vor datora contributii la nivelul a 12 salarii minime.
- Persoanele care obtin venituri anuale care depasesc 24 de salarii brute vor datora contributii la nivelul a 24 de salarii brute pe economie.