In contextul noilor modificari legislative referitoare la disciplina financiara in ceea ce priveste operatiunile de incasari si plati in numerar, se pune in discutie momentul exact al aplicarii acestor schimbari. In randurile de mai jos vom stabili cum trebuie sa procedeze o firma care incaseaza zilnic numerar peste plafonul de 50.000 de lei si depune in banca numerarul a doua zi (acest numerar se colecteaza de catre banca direct de la sediul firmei).
Intrarea in vigoare a modificarilor: Daca legea specifica ca modificarile
intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial si aceasta a fost publicata pe 27 octombrie 2023, atunci noile prevederi vor deveni aplicabile incepand cu data de 11 noiembrie 2023.
Art. LXIV din Legea 296/2023 (Cap. IV) a modificat si completat Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.Art. LXX din Legea 296/2023 prevede:
Prevederile capitolului IV intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I
Insa nu toate modificarile legii intra in vigoare la 15 zile, ci si incepand cu 2024, sau 2025, precum:
Plafonul pentru operatiuni intre Entitati si Persoane Fizice
Limita de Tranzactionare: 5.000 lei zilnic pana la 31 decembrie 2024, si 2.500 lei incepand cu 1 ianuarie 2025. Natura tranzactilor: Operatiuni cu numerar efectuate intre persoanele juridice si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari.
Reglementari privind restituirea sumei pentru bunurile returnate si serviciile neprestate
Restituirea sumelor pentru returnarea de bunuri sau neprestarea de servicii catre Persoanele Fizice:
- In numerar pana la 5.000 lei pana la 31 decembrie 2024.
- In numerar pana la 2.500 lei incepand cu 1 ianuarie 2025.
Limitari pentru Incasari si Plati in numerar intre Persoanele Fizice
Incasari si plati in numerar intre persoane fizice legate de transfer de proprietate, servicii sau imprumuturi sunt permise pana la:
- 10.000 lei/tranzactie pana la 31 decembrie 2024.
- 5.000 lei/tranzactie incepand cu 1 ianuarie 2025.
- Fragmentarea incasarilor si platilor care depasesc 10.000 lei (pana la 31 decembrie 2024) sau 5.000 lei (dupa 1 ianuarie 2025) este interzisa.
Procedura pentru firmele care incaseaza sume mari de numerar
Legea 296/2023 a completat Legea 70/2015. Dupa articolul 4 indice 1 s-a introdus un nou articol, art. 4 indice 2, cu urmatorul cuprins:
(1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora."
Persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) sunt: persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane.
Prin urmare:
- Daca o firma incaseaza zilnic sume de numerar peste plafonul stabilit (in acest caz, 50.000 lei), conform articolului de mai sus, trebuie sa depuna sumele care depasesc acest plafon in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.
- Daca banca dumneavoastra colecteaza numerarul direct de la sediul firmei a doua zi, procedura respecta prevederile legii, atata timp cat colectarea si depunerea sumei se face in termenul stabilit de doua zile lucratoare.
- Este important ca firma sa pastreze documentele justificative (de exemplu, chitantele de depunere sau orice alte documente furnizate de banca la colectare) pentru a dovedi ca a respectat prevederile legii in cazul unui eventual control.
- Exceptiile mentionate in lege referitoare la depasirea plafonului pentru plati salariale si alte drepturi de personal sau alte operatiuni cu persoane fizice, trebuie luate in considerare atunci cand se aplica aceste limitari.
Informatii oferite in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com