Agentia Nationala de Administrare Fiscala a facut cateva precizari importante despre calculul obligatiilor fiscale in cazul indemnizatiilor acordate pe perioada starii de urgenta.
In cazul indemnizatiei lunare acordate profesionistilor potrivit OUG 30/2020 (cu exceptia celei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005), avocatilor si persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor, calculul se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare.
Calculul obligatiilor fiscale se face prin aplicarea cotelor de impozit (10%), contributiei de asigurari sociale (CAS25%) si contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS -10%), asupra indemnizatiei brute incasate de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene.
In ceea ce priveste calculul impozitului pe venit, beenficiarii trebuie sa stie ca se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adica prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obtinute din afara functiei de baza.
Obligatiile fiscale mentionate se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare pana la data de 15 martie 2021.
In cazul indemnizatiei de care beneficiaza persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, precum si al celei acordata sportivilor, calculul, retinerea si plata impozitului pe venit (10%), a contributiei de asigurari sociale (25%) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate(10%) se realizeaza de catre cooperatia cu care persoanele au incheiate conventii individuale, respectiv de structura sportiva, in calitate de platitori, din indemnizatia bruta incasata de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene.
Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adica prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obtinute din afara functiei de baza, mai informeaza ANAF.
Obligatiile fiscale se declara de catre platitorii veniturilor prin D112, pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care se incaseaza de la Agentia judeteana pentru plati si inspectie sociala.
Autor:
Redactia PortalPFARedactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.