Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optional


de Redactia PortalPFA la 11 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optional
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea informeaza contribuabilii ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.736/29.07.2024 a fost publicat OPANAF nr. 3788/2024 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura optional, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (081) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional".


Potrivit prevederilor art. 105, 106, 107si 13 din OUG nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele entitati nu au obligatia, dar pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura:

a) persoanele prevazute la art.294 alin.(1) lit. j) -n) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de catre acestea;

b) institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate, pana la data de 1 iulie 2025;

c) asociatiile si fundatiile constituite in baza Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, alte asociatii fara scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru facturile emise in perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025;

d) agricultorii persoane fizice care aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 3151 din Codul fiscal, pentru facturile emise in perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025;

e) operatorii economici nestabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, in relatia comerciala B2B sau in relatia B2G. Procedura privind exercitarea optiunii de utilizare, de catre operatorii economici nestabiliti in Romania, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este prevazuta la cap. IV.

In situatia in care entitatile prevazute mai sus opteaza pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura, acestea sunt obligate sa fie inregistrate in Registrul RO e-Factura optional. ANAF organizeaza Registrul RO e-Factura optional care este public si se afiseaza pe pagina de internet a ANAF.

Precizam ca in registrul optional se preiau automat toti operatorii economici nestabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2)din Codul fiscal, care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura prin depunerea formularului (083), aprobat prin OPANAF nr. 1.831/2021 si care au fost inscrisi in Registrul RO eFactura, organizat potrivit OPANAF nr. 1.713/2021 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (084) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura", pana la data de 1 iulie 2024.

Optiunea de utilizare a sistemului national RO e-Factura si solicitarea de inregistrare in Registrul RO e-Factura optional se exercita prin completarea si transmiterea, de catre entitatile mentionate mai sus, a formularului (081) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional", avand bifata sectiunea III, care se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

Entitatea care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscrisa in Registrul RO e-Factura optional incepand cu data de 1 a lunii urmatoare transmiterii formularului (081) prin care si-a exercitat optiunea de utilizare a sistemului.

Pentru furnizarea informatiilor din acest registru, la solicitarea oricarei persoane interesate, pe pagina de internet www.anaf.ro/Informatii publice/Informatii privind agentii economici se publica un mesaj de informare, de tipul celui din prezentul ordin.

Baza legala: OPANAF nr.3788/2024 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura optional, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (081) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura optional".

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016