Daca va numarati printre PFA-urile care presteaza servicii in zona organizarilor de evenimente, atunci urmatoarele informatii v-ar putea scuti de multe batai de cap in relatia cu Fiscul. Luam astfel exemplul concret al unui PFA care presteaza servicii de fotografiere pentru evenimente.
Se intocmeste contractul cu clientul, se emite factura pe care se specifica faptul ca se va face plata prin virament bancar. Vom vedea daca in acest caz PFA-ul este obligat sa isi cumpere casa de marcat avand in vedere ca majoritatea contractelor se incheie cu persoane fizice.
Potrivit art. 1 alin. 1 din OUG 28/1999 sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale (case de marcat) operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.
PFA-ul are calitatea de operator economic cu prestarea de servicii direct in favoarea populatiei, iar activitatea desfasurata nu face parte din activitatile exceptate prevazute la art. 2 din ordonanta, astfel ca, in principiu, ar trebui sa se doteze cu aparat de marcat electronic fiscal. De mentionat ca in ipoteza in care se incaseaza, chiar si partial, serviciile prestate prin utilizarea cardurilor bancare (deci nu prin numerar efectiv), obligatia de dotare cu aparat de marcat subzista intrucat art. 1 alin. 1 din ordonanta se refera atat la incasarile cu numerar, cat si la incasarile prin prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar (bonuri valorice, tichete-cadou etc.).
Insa, daca incasarea serviciilor prestate se face exclusiv prin virament bancar (cu ordin de plata), atunci dotarea cu aparat de marcat nu mai este obligatorie, ci optionala.