Persoana fizica autorizata este acea persoana care a fost autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege folosind in principal forta sa de munca.
In functie de activitatea economica pe care o desfasoara, PFA-ul poate fi platitor sau neplatitor de TVA, conform legislatiei in vigoare.
Vom analiza in continuare un caz specific. Avem un PFA care este platitor de TVA, incadrat la norma de venit din punctul de vedere al impozitului, care presteaza servicii pentru o firma din SUA.
Specialistii Rentrop&Straton vor determina cum se intocmeste in acest caz factura - cu TVA sau fara, pentru situatiile urmatoare:
- serviciul prestat este consultanta IT;
- serviciul prestat este realizare soft transmis pe cale electronica
Solutia expertilor Rentrop&Straton
Potrivit legislatiei in vigoare, apreciem ca ambele servicii sunt neimpozabile in Romania. In aceasta situatie, locul prestarii este considerat locul in care este stabilit beneficiarul serviciilor, potrivit art. 133 alin (2) din Codul fiscal.
Tratamentul fiscal va fi aplicat de prestatorul din Romania, iar pe factura emisa va fi trecuta mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Legea nr. 571/2003" conform prevederilor art. 155 " Facturarea" alin. (19) lit. l) "Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:…. l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;"
PFA-ul este totusi o persoana impozabila, chiar daca se afla in regimul special de scutire de la plata TVA. Acestuia ii revine obligatia de inregistrare in scopuri de TVA numai dupa depaseste plafonul de 220.000 lei format din insumarea urmatoarelor operatiuni economice realizate pe teritoriul Romaniei:
- taxabile;
- scutite cu drept de deducere;
- neimpozabile in Romania.