Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Procedura de acordare a bonificatiilor pentru obligatiile aferente anului 2018 declarate prin declaratia unica


de Viorica Ghinea la 27 Iun. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de acordare a bonificatiilor pentru obligatiile aferente anului 2018 declarate prin declaratia unica
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vine cu clarificari privind procedura de acordare a bonificatiilor pentru obligatiile aferente anului 2018 declarate prin declaratia unica. Asadar, daca nu stiti ce categorii de contribuabili pot beneficia de bonificatii si ce reprezinta, de fapt, aceste sume, cititi in continuare explicatiile oferite de institutie.


Aceasta se aplica urmatoarelor categorii de contribuabili:

a) persoanelor fizice care au depus DECLARATIA UNICA pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta;

b) persoanelor fizice care au platit cu anticipatie, pana la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, obligatiile fiscale estimate pentru anul 2018 (impozit, CAS, CASS), declarate prin declaratia unica;

c) persoanelor fizice care au obtinut, in anul 2018, venituri anuale si care au depus numai declaratia unica prevazuta la art. 120 din Codul fiscal, in conditiile prevazute la lit. a).


Valoarea bonificatiilor reprezinta:

- sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate, aferente veniturilor estimate in anul 2018;

- sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate, aferente veniturilor realizate in anul 2018.


Valoarea bonificatiilor diminueaza obligatiile fiscale declarate prin declaratia unica. Organul fiscal central constata, din oficiu, acordarea bonificatiilor dupa data de 31 iulie 2019, prin emiterea unei decizii.

 Bonificatia prevazuta la lit. a) se acorda, din oficiu, de catre organul fiscal central, in situatia in care a fost achitat, pana la 15 decembrie 2018 inclusiv, un procent de cel putin 95% din obligatia fiscala declarata, aferenta veniturilor estimate in anul 2018.

Bonificatia prevazuta la lit. b) se acorda, din oficiu, de catre organul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- declaratia unica a fost depusa pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta;

- a fost achitata, pana la 31 iulie 2019 inclusiv, diferenta dintre obligatia fiscala declarata aferenta veniturilor realizate in anul 2018 si valoarea bonificatiei prevazuta la lit. b).

Bonificatiile se acorda cumulativ de catre organul fiscal central si in situatia in care a fost achitat, pana la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, un procent de cel putin 90% din obligatia fiscala declarata, aferenta veniturilor estimate in anul 2018 si declaratia unica a fost depusa pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, de catre urmatoarele categorii de persoane fizice:

- persoanele fizice care au obtinut, in anul 2018, venituri anuale si care au depus numai declaratia unica prevazuta la art. 120 din Codul fiscal;


- persoanele fizice care se incadreaza in prevederile art. 151 alin. (16) - (19) si art. 174 alin. (16) - (19) din Codul fiscal. Procedura se aplica si in cazul in care obligatiile fiscale ce reprezinta conditie de acordare a bonificatiilor au fost stinse prin alte modalitati prevazute de lege decat plata voluntara.


Care este baza legala?

Ordinul presedintelui ANAF nr. 1369 din 21 mai 2019 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificatiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica (Monitorul Oficial nr. 479 din 12 iunie 2019).



Sursa: ANAF Ploiesti


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016