In randurile urmatoare, veti afla care este tratamentul fiscal al produselor, marfurilor acordate gratuit si utilizate pentru extindere retelei in cazul persoanei fizice autorizate (PFA) care realizeaza exclusiv venituri din comisioane (activitate in sistem multi-level marketing/MLM).
Iata raspunsul oferit de specialist:
O persoana fizica autorizata (PFA), inregistrata in scopuri de TVA, realizeaza exclusiv venituri din comisioane incasate in cadrul activitatii desfasurate in sistem MLM (multi-level marketing).
PFA acorda produse gratuit cu scopul extinderii retelei sale de marketing, in vederea cresterii vanzarilor. Intelegem ca acordarea produselor cu scop gratuit catre beneficiarii PFA reprezinta reclama efectuata in scopul stimularii vanzarilor efectuate de acestia pana la clientii finali.
Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art.68 alin.(5) lit.b) Cod fiscal, costurile aferente produselor acordate gratuit sunt deductibile fiscal in limita unei cote de 2% din baza de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat si cheltuielile de protocol, asa cum se precizeaza la art.68 alin.(6) Cod fiscal.
Din punct de vedere al TVA, acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor nu constituie livrare de bunuri, conform art.270 alin.(8) lit.b) Cod fiscal coroborat cu pct.(10) din normele de aplicare. Astfel, PFA are dreptul deducerii integrale a TVA aferent produselor acordate in scop de reclama in vederea cresterii vanzarilor.
Atentionam ca, pentru a beneficia de deductibilitatea costurilor atat la calculul impozitului pe venit cat si pentru a putea deduce TVA aferent, PFA trebuie sa aiba la baza inregistrarii in evidentele sale contabile si fiscale documente justificative care sa dovedeasca organului de inspectie fiscala faptul ca aceste produse au fost acordate gratuit clientilor/potentialilor clienti in vederea reclamei produselor.