Conform art. 31 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin domiciliu fiscal se intelege:
a) pentru persoanele fizice, adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu;
b) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala.
Domiciliul fiscal definit potrivit art. 31 se inregistreaza/modifica la/de organul fiscal central in toate cazurile in care acesta este diferit de domiciliul sau de sediul social prin depunerea de catre contribuabil/platitor a unei cereri de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal, insotita de acte doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta (art. 32 alin. (1)).
Profesie liberala: obligatii declarative pentru schimbare domiciliu
Pornim de la urmatorul studiu de caz: titularul unui cabinet individual de psihologie isi schimba domiciliul (in calitate de persoana fizica) la o alta adresa decat cea care figureaza in declaratiile unice aferente anilor precedenti.
Ce obligatii declarative are in relatia cu ANAF, avand in vedere schimbarea domiciliului?
Potrivit art. 33 indice 1, in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, potrivit legii, competenta pentru administrarea obligatiilor fiscale datorate de acestea ca urmare a exercitarii profesiei sau desfasurarii activitatii revine organului fiscal teritorial din cadrul A.N.A.F., stabilit prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Conform art. 1 din OANAF nr. 2021/2021, competenta de administrare a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, potrivit legii, revine in sarcina organului fiscal central in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al persoanei fizice, stabilit in conformitate cu dispozitiile art. 31 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Avand in vedere cele mai sus redate, daca nu se modifica sediul social al cabinetului ori persoana fizica nu doreste sa stabileasca domiciliul fiscal al cabinetului la noua adresa, nu se depune declaratia 700.
In ceea ce priveste persoana fizica, aceasta poate solicita modificarea domiciliului fiscal la adresa unde locuieste efectiv, daca:
a) adresa unde locuieste efectiv este diferita de domiciliu, stabilit potrivit legii;
b) se solicita modificarea domiciliului fiscal, cu exceptia cazului in care acesta este stabilit la domiciliul persoanei fizice.
In aceste situatii se aplica procedura cuprinsa in ANEXA nr. 3 la OANAF 3845/2015 iar pentru inregistrarea/modificarea domiciliului fiscal contribuabilul depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili domiciliul fiscal, formularul 020 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal, insotit de documente doveditoare ale informatiilor inscrise in acesta. Copiile de pe documente se certifica pe fiecare pagina de contribuabil, pentru conformitate cu originalul.
Daca persoana fizica isi schimba domiciliul si nu doreste modificarea domiciliul fiscal la alta adresa nu va depune 020 intrucat in aceasta situatie noul domiciliu fiscal se stabileste la domiciul contribuabilului iar mutarea dosarului fiscal se va efectua conform procedurii cuprinsa in anexa 3 indice 1 din OANAF 3845/2015.
Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.