de Ana Tudor la 11 Dec. 2015 Exclusiv
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Fondul national de garantare, care se ocupa de administrarea programului "Prima Casa", a solicitat initial suplimentarea pentru anul 2015 cu un buget de 696 de milioane de lei, insa Guvernul a alocat doar 200 de milioane de lei, pe langa plafonul de 2,5 miliarde de lei stabilit initial pentru acest an.
"Avand in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, in conditiile relaxarii fiscale, a cresterilor salariale si a perspectivelor de crestere economica, toti acesti factori favorizand relansarea creditarii in economia romaneasca, precum si a faptului ca implicarea statului prin emiterea de garantii de stat pentru accesarea creditelor ipotecare/imobiliare nu se mai justifica, garantiile de stat fiind acordate de obicei fie in scopuri sociale sau in scopul facilitarii accesului la creditare in conditiile in care accesul este unul dificil si/sau foarte costisitor raportat la nivelul puterii de cumparare a populatiei, considera ca nu se justifica alocarea suplimentara a unui plafon asa de mare.
De aceea, prin prezenta hotarare se propune alocarea unui plafon suplimentar de garantare pentru anul 2015 in valoare de 200 de milioane de lei, fundamentat pe necesarul suplimentar de plafon transmis de catre finantatorii participanti in program si luandu-se in considerare faptul ca pana la finele anului mai este doar o luna", potrivit initiatorilor.
Prin proiectul de hotarare a Guvernului pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima Casa" s-a stabilit de asemenea si ca plafonul alocat pentru 2015 poate fi utilizat si la inceputul anului 2016, in cazul in care nu se epuizeaza.
"In anul 2016 se pot emite garantii si din diferenta ramasa nealocata din plafonul aferent anului 2015, precum si din diferenta neutilizata pana la data de 31 decembrie 2015 din sumele alocate finantatorilor din plafonul ramas disponibil in anul 2015.
Suma reprezentand diferenta ramasa nealocata, precum si cea alocata si neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2015 se publica pe site-ul FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - n. red.) si Ministerului Finantelor Publice, pana in data de 31 ianuarie 2016 si se utilizeaza cu prioritate de catre finantatori", se arata in proiect.
Lamurim asadar prin acest material continuarea programului "Prima Casa" si in anul 2016, despre care au fost vehiculate zvonuri conform carora acesta nu va mai exista de anul viitor.
"Pentru a raspunde cererilor venite din partea potentialilor beneficiari ai Programului «Prima Casa» si la solicitarea bancilor inscrise in program, Guvernul a suplimentat cu 200 de milioane de lei plafonul garantiilor stabilit acestui program guvernamental pentru anul 2015. (...) Suplimentarea plafonului pentru anul 2015 va asigura continuarea in conditii optime a programului guvernamental, in perioada ramasa pana la sfarsitul anului si inceputul anului viitor", se mai arata in proiect.
Vestile bune nu se opresc insa aici! Cei care vor opta pentru un credit Prima Casa in 2016 vor beneficia de conditii diferite de creditare si de un impozit mai mic.
Potrivit ministrului Finantelor, Anca Dragu, in 2016 plafonul de garantii pentru Prima Casa va fi redus la 1,5 miliarde lei, insa rata dobanzii va fi ROBOR plus o marja de 2%, fata de 2,5% cum este in prezent.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii