Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Proiect Senat: Amenzi de pana la 10.000 lei pentru functionarii ANAF care ignora cererile de mediere ale contribuabililor cu datorii


de Alina Ilie la 30 Mai. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect Senat: Amenzi de pana la 10.000 lei pentru functionarii ANAF care ignora cererile de mediere ale contribuabililor cu datorii
Printr-un proiect depus recent la Senat se urmareste responsabilizarea organelor fiscale prin introducerea unor sanctiuni aplicabile acestora, in cazul in care ignora solicitarile de mediere ale contribuabililor cu datorii. Concret, functionarii ANAF ar putea fi amendati cu sume cuprinse intre 2.000 si 10.000 de lei daca nu respecta obligatiile legale in relatia cu contribuabilii sau termenele pentru trimiterea comunicarilor.


O noua propunere legislativa prevede amenzi drastice, de pana la 10.000 lei, pentru functionarii ANAF care nu respecta termenele de transmitere a comunicarilor catre contribuabili pentru initierea procedurii de mediere. Initiatorul proiectului, senatorul USR Cristian Bordei, a subliniat ca neglijenta din partea ANAF poate duce la executari silite sau blocarea conturilor, afectand in special categoriile vulnerabile ale populatiei, precum varstnicii cu pensii mici, familiile monoparentale si persoanele cu venituri reduse.

Asa cum se arata in expunerea de motive, "Potrivit art. 230 Cod proc. fiscala, executarea silita incepe prin comunicarea somatiei de catre organul fiscal, iar contribuabilul are la dispozitie un termen de 15 zile de la comunicarea somatiei pentru a stinge debitul sau pentru a notifica organul fiscal cu privire la intentia de a demara procedura de mediere, in caz contrar urmand a se continua masurile de executare silita.

Drept urmare, potrivit art. 2301, contribuabilul are dreptul ca in termen de 15 zile de la primirea Somatiei, sa initieze procedura de mediere, cu scopul de a clarifica intinderea obligatiei fiscale inscrise in somatie, daca respectivul debitor are obiectii cu privire la aceasta, procedura care opreste executarea silita. Masura este prevazuta cu scopul ca toti contribuablilii sa poata recurge la etapa clarificarii debitului inainte de executarea silita.

Totodata, in termen de maximum 10 zile de la primirea notificarii de mediere, organul fiscal (ANAF) are obligatia sa organizeze intalnirea cu contribuabilul in vederea procedurii de mediere, finalizata prin incheierea unui proces-verbal in care se consemneaza rezultatul medierii care contine solutiile identificate. Legea mai prevede ca, doar in situatia in care in termen de 15 zile de la finalizarea medierii(in cazul in care s-a dispus achitarea unei sume), contribuabilul nu stinge debitul sau nu se solicita inlesnirea la plata, organul fiscal continua masurile de executare silita.

Problema apare in practica, cand organul fiscal omite sa raspunda la procedura de mediere a contribuabilului in termen de 10 zile de inregistrarea acesteia, drept pentru care se nasc consecinte negative cu implicatii financiare negative pentru cetatenii romani.

Concret, potrivit legii, dupa depunerea procedurii de mediere, executarea silita este suspendata pana la fmalizarea acesteia, cu scopul de a da posibilitatea contribuabilului sa dovedeasca ca creanta pretinsa de ANAF nu este o suma datora(partial sau in intregime). Fara a tine cont de aceste drepturi, organul fiscal nu raspunde in termen, nu raspunde luni de zile sau poate nu binevoieste sa raspunda niciodata, drept pentru care executarea silita impotriva cetatenilor romani contribuabil continua, fara a da acestora posibilitatea de clarificare a intinderii debitului, astfel cum legea prevede.

De cele mai multe ori, victimele acestei incalcari a legii de catre organele fiscale/ANAF sunt marea majoritatea a cetatenilor romani, persoane cu venituri mici, varstnici cu pensii infime, familii cu mai multi copii in intrefine, familiile monoparentale, etc..., categorii care nu isi permit datorita nivelului de trai foarte scazut sa apeleze la consultanta de specialitate/avocati, datorita onorariilor considerabile.

Situatie in care, aceste categorii de persoane defavorizate, nu beneficiaza de prevederile art. 230' (procedura medierii si solutionarea acesteia), cu consecinta pornirii executarii sau de multe ori abuziva(suma pretinsa de autoritatile fiscal nefiind o suma datorata), doar pentru ca statul roman prin autoritatile responsabile refuza sa isi indeplineasca obligatiile ce le revin(clarificarea debitului urmare a procedurii de mediere solicitate de contribuabil), ceea ce ar conduce in multe cazuri la incetarea executarii si la clarificarea sumelor real datorate sau nedatorate."

Atentie! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.

Foto: pexels.com
 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016