Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Propunere legislativa: ANAF nu va mai putea sa execute silit conturile contribuabililor fara incuviintarea instantei


de Victor Achim la 26 Iun. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunere legislativa: ANAF  nu va mai putea sa execute silit conturile contribuabililor fara incuviintarea instantei
ANAF nu va mai putea sa execute silit conturile contribuabililor fara incuviintarea instantei, conform unei propuneri legislative pe care au initiat-o la Senat parlamentarii de la USR.


Acum, executarea silita a datoriilor fiscale nu necesita aprobarea unui judecator. Autorii proiectului isi doresc sa nu se mai ajunga la pedepsire pe nedrept, din pure greseli administrative, a intreprinzatorilor si contribuabililor onesti.

 „Executarile silite, si in special popririle infiintate de ANAF, in mod strict administrativ si fara incuviintarea instantelor, au condus in practica la abuzuri care au sabotat firmele romanesti. Chiar daca popririle pot veni indiferent de marimea firmei, ele le-au afectat in mod disproportionat pe cele mici, deoarece aceste firme pot face apel mai greu la avocati si la surse alternative de finantare. Poprirea conturilor conduce la incapacitatea persoanei de a-si folosi sumele existente in conturile bancare. Acele sume, insa, ar putea fi folosite in vederea formularii unei contestatii impotriva actelor administrative fiscale prin care s-a instituit poprirea. Romanii sunt astfel descurajati sau chiar impiedicati de a-si exercita dreptul de a contesta acte administrative fiscale“, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Art. 213
(2) Se dispun masuri asiguratorii sub forma popririi si sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si/sau imbile proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia, in cazuri exceptionale, respectiv in situatia in care exista pericolul ca acesta sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa risipeasca patrimoniul, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea. Dispozitiile art. 231 raman aplicabile. Masurile asiguratorii devin masuri executorii la implinirea termenului prevazut la art. 230 alin. (1) sau art. 236 alin. (12), dupa caz, ori la expirarea perioadei de suspendare a executarii silite, numai dupa incuviintarea acestora de catre instanta competenta potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.”



"Art. 226 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Executarea silita a creantelor fiscale se efectueaza in temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de catre organul de executare silita competent potrivit art. 30 si numai dupa incuviintarea executarii de catre instanta de executare.“




DE RETINUT
Proiectul va fi dezbatut la Senat, prima camera sesizata, dupa care Camera Deputatilor va decide daca va merge spre promulgare la presedintele statului.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.33 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016