Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Radiere PFA: care sunt obligatiile fiscale?


de Redactia PortalPFA la 04 Sep. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Radiere PFA: care sunt obligatiile fiscale?
Potrivit prevederilor art. 2) OG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale sunt reglementate de urmatoarele aspecte:


“ART. 2
In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
j^1) sediul profesional - sediul principal/locatia declarata la registrul comertului, in vederea inregistrarii si autorizarii functionarii persoanei fizice autorizate (PFA), ..., reprezentand elementul de identificare al acesteia in raporturile juridice la care participa;
k) puncte de lucru - locatiile in care isi desfasoara activitatea persoanele fizice autorizate, ..., in cazul in care aceasta nu se desfasoara exclusiv la sediul profesional, ....”

Radiere PFA: care sunt obligatiile fiscale?

Spre exemplu, in cazul in care s-a inchis (radiat) un punct de lucru, care este si sediu social al unui PFA, ce obligatii are in continuare? Nu a avut salariati la acest punct de lucru. Ce se intampla cu casa de marcat?
 
PFA isi inceteaza activitatea si este radiata din registrul comertului la cerere, iar cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, (art. 21, alin. 2) din OG 44/2008).
 
Oficiile registrului comertului de pe langa tribunale transmit direct sau prin intermediul Oficiului National al Registrului Comertului, si pe cale electronica, Ministerului Finantelor Publice, informatiile care contin inregistrari si modificari ale operatorilor economici, conform Protocolului de colaborare intre Ministerul Finantelor si Oficiul Registrului Comertului (art 69* din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala).
Articolele 88*), alin. 1), art. 89*) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza urmatoarele aspecte:
 
“Art. 88*) (1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
“ART. 89*) (1) Modificarile intervenite in datele declarate initial de persoanele fizice, juridice sau de alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului se fac potrivit dispozitiilor legii speciale.”
  
Astfel, modificarile privind radierea se transmit organului fiscal competent prin completarea formularului 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (OPANAF 2034/2022).
 
Se completeaza potrivit instructiunilor de completare prevazute de OPANAF 2034/2022, si se transmite ori de cate ori intervin modificari, ulterior inregistrarii fiscale, in datele declarate de contribuabili/platitori prin declaratia de inregistrare fiscala/declaratia de mentiuni, precum si cu ocazia radierii inregistrarii fiscale. Declaratia trebuie insotita de documente justificative, dupa caz (certificat constatator eliberat de ORC, certificat de inregistrare in scopuri de TVA, pentru anulare etc.)
 
Se selecteaza formularul 070, iar la punctul VI se completeaza datele de identificare, adresa/domiciliul fiscal, respectiv data scoaterii din evidenta a sediului/ punctului de lucru, precum si alte informatii utile. 
        
Declaratia se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul internetului, pe site-ul e-guvernare.ro al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
Referitor la obligatiile declarative reprezentand definitivarea impozitul pe venit, ulterioare radierii, la articolul 120*), alin 5) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal - “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate”, sunt reglementate urmatoarele aspecte:
 
ART. 120*)
(5) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente .... pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.”
 
Referitor la aparatul de marcat electronic fiscal, conform art. 4, alin 9) din OUG 28/1999, atunci cand casa de marcat se defecteaza, atunci cand se umple memoria fiscala (deci in cazurile in care casa nu mai poate fi utilizata) sau in cazul in care punctul de lucru se inchide si societatea/entitatea isi inceteaza activitatea, atunci operatorul ei e obligat ca, dupa citirea memoriei si preluarea rolei pe care sunt inregistrate datele, sa o predea ANAF, care va asigura pastrarea si arhivarea acestei memorii fiscale pe o perioada de minimum 5 ani.
 
“Art. 4) alin (9) Operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) si (2), la umplerea memoriei fiscale, atunci cand aceasta trebuie inlocuita ca urmare a defectarii, ori cand nu mai poate fi folosita de catre utilizatori din diverse motive, precum si in cazul in care acestia isi inceteaza activitatea, sunt obligati sa asigure pastrarea si arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioada de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite.”
 
Potrivit prevederilor Anexei 2, punctul 6. alin(1), alin(2), alin(4) din OPANAF 4156/2017 pentru aprobarea informatiilor continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale trebuie sa transmita organului fiscal competent Notificarea privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal, prevazuta in Anexa 2E (Formularul 4105), in cazul inchiderii punctului de lucru.
 
“6. (1) Ori de cate ori intervin schimbari privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorii informeaza organul fiscal competent prin transmiterea notificarii prevazute in anexa nr. 2 E.
(2) Notificarea se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in format PDF cu xml atasat, la care sunt atasate, dupa caz, documente probatoare.”
(4) Notificarea prevazuta la pct. 6 alin. (1) se transmite organului fiscal competent in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care a intervenit situatia.”

 
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com
 
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.65 din 24 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016