Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Radiere PFA de la A la Z - Ghid complet pentru contabili si antreprenori


de Redactia PortalPFA la 15 Iul. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Radiere PFA de la A la Z - Ghid complet pentru contabili si antreprenori
Decizia de a radia PFA (Persoana Fizica Autorizata) este una importanta si trebuie sa fie bine fundamentata. Motivatiile pot fi diferite, pot exista situatii comune in care un antreprenor poate decide sa radieze PFA-ul:


Lipsa dorintei de a continua activitatea, o prima motivatie subiectiva. Atreprenorii pot decide sa inchida PFA-ul daca nu mai au interes sau motivatie sa continue activitatea. Aceasta poate fi din cauza schimbarii intereselor personale sau a carierei, sau pur si simplu pentru ca nu mai gasesc satisfactie in ceea ce fac.

Riscul de incapacitate de plata este o alta situatie in cazul in care PFA-ul intampina dificultati financiare severe. In acest caz exista riscul ca PFA-ul sa nu-si poata onora datoriile, radierea poate fi o solutie pentru a evita complicatii legale ulterioare. Daca exista datorii semnificative si venituri insuficiente pentru a le acoperi, inchiderea poate preveni actiuni in instanta si alte consecinte legale. Desigur, dupa solutionarea favorabila a platilor restante catre parteneri si bugetul de stat.

Uneori, fondatorul PFA poate fi in imposibilitatea de a continua activitatea din motive personale sau profesionale. Acestea pot include probleme de sanatate grave, decesul fondatorului, sau alte circumstante care fac imposibila gestionarea afacerii.

Daca afacerea nu mai genereaza profit si devine o povara financiara, poate fi o solutie inchiderea. Este important de analizat performantele financiare si obtinerea asigurarii ca nu exista potential de redresare inainte de a lua aceasta decizie.

Modificarile in legislatia fiscala care duc la cresterea semnificativa a taxelor si impozitelor pot face afacerea neprofitabila. Daca taxele devin prea mari pentru a fi sustenabile, inchiderea PFA poate fi o solutie viabila.

Incapacitatea de plata este o problema serioasa pentru orice afacere. Daca o PFA nu mai poate acoperi cheltuielile sau datoriile sale, fie ele fata de stat sau fata de terti, radierea devine o solutie pentru a preveni agravarea situatiei financiare. Intarzierea acestei decizii poate duce la actiuni in instanta, penalitati si alte complicatii legale care pot afecta negativ fondatorul.

Cai de radiere PFA

Exista doua moduri principale de a radia o PFA: voluntar si involuntar.

- Radierea voluntara implica solicitarea fondatorului de a inchide PFA, cu conditia sa nu existe datorii restante. Este calea recomandata, deoarece fondatorul poate controla procesul si se poate asigura ca toate aspectele financiare sunt in ordine.

- Radierea involuntara, care poate fi initiata de o terta parte si apare de obicei atunci cand PFA-ul a fost neglijat, iar termenul pentru radierea voluntara a fost depasit. Cauzele pot fi aceleasi ca la radierea voluntara, dar implicatiile pot fi mai grave, inclusiv atragerea raspunderii legale personale a fondatorului.

Indata ce decizia de radiere a PFA a fost luata, este recomadat sa se faca o analiza interna. Mai exact este necesar sa se faca o evaluare a bunurilor si datoriilor pentru a avea o imagine clara asupra situatiei financiare.

Procedura complexa a radierii unui SRL/PFA explicata pas cu pas, conform ultimelor modificari fiscale!

Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil, atunci cand va confruntati cu un caz de radiere? 
 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF! 
 
Realizata de reputatul specialist Vera Constantin, aceasta explica limpede si de o maniera completa toate aspectele tehnice si fiscal-contabile ale procedurii de radiere si, totodata, analizeaza si solutioneaza, sub forma unor studii de caz, situatiile mai dificile care apar in practica.

Radierea explicata de la A la Z, cu exemple  concrete intalnite in mediul de afaceri!

In aceasta lucrare gasiti, in primul rand, informatii practice legate de absolut toate demersurile pe care le aveti de facut in cazul unei radieri. Este explicat in detaliu intreg procesul care trebuie parcurs, intr-o maniera limpede, care va permite sa fiti 100% pregatit cu tot ce va solicita ONRC sau ANAF.
 
Exemple de subiecte abordate:
  • Documentele necesare pentru inregistrarea la ONRC a radierii PFA, II si IF
  • Demersuri ANAF la inchiderea unui PFA
  • La ce trebuie sa fie atente societatile platitoare de impozit pe profit care se radiaza
  • La ce trebuie sa fie atente microintreprinderile care se lichideaza voluntar
  • Lichidarea voluntara a societatilor
  • Modificari recente cu privire la dizolvarea societatilor, conform Legii nr. 296/2023, etc.

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016