Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Radiere PFA: documente si declaratii fiscale necesare


de Redactia PortalPFA la 08 Iul. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Radiere PFA: documente si declaratii fiscale necesare
Conform informatiilor de pe site-ul ONRC, documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului a radierii persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale sunt:


  • Cererea de inregistrare - formular tipizat, bifata la pct. 4 radiere, cu indicarea motivului radierii.
  • Documentul care atesta motivul radierii:
  • Dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original), daca este cazul.
  • Dovada platii taxelor aferente
Aceste documente pot fi depuse direct la sediul ONRC, prin posta cu valoare declarata si confirmare de primire sau prin mijloace electronice, folosind portalul ONRC.

Mai multe informatii si formularul cerere de radiere le gasiti AICI

Radiere PFA - Studiu de caz

Intrebare: "Am un client PFA, venit din activ independente, infiintat la Registrul Comertului. Nu mai are activitate din luna iunie 2024, doreste radierea firmei.

1. Care sunt pasii pentru radierea firmei?

2. Ce documente contabile trebuie sa intocmesc?

3. Ce declaratii fiscale trebuie intocmite si transmise pentru realizarea radierii?"

Procedura complexa a radierii unui SRL/PFA explicata pas cu pas, conform ultimelor modificari fiscale! Parcurgeti aceasta lucrare de top, care contine numeroase studii de caz! Evitati pasii gresiti, economisiti timp si bani! Detalii aici >>

Pasii de urmat dupa obtinerea certificatului de radiere

Radierea fiscala la ANAF (daca este cazul):

Daca aveti certificat de inregistrare in scopuri de TVA/TVA intracomunitar, trebuie sa va radiati si fiscal, de la ANAF, prin depunerea formularului electronic 700 (exclusiv prin intermediul contului SPV).

La ANAF, potrivit art. 90 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal, persoanele sau entitatile inregistrate fiscal prin declaratie de inregistrare fiscala potrivit art. 81 si 82 trebuie sa solicite radierea inregistrarii fiscale, prin depunerea unei declaratii de radiere.

Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal si trebuie insotita de certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia.

In acest sens, se depune si formularul 700 in care se vor completa date cu privire la starea contribuabilului, avand in vedere reglementarile din Instructiunile de completare a D700 aprobate prin OPANAF 1699/2021, in care se prevede ca D700 se depune si pentru radierea inregistrarii fiscale a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

Depunerea Declaratiei Unice la ANAF:

In termen de 30 de zile de la obtinerea certificatului de radiere, trebuie sa depuneti Declaratia Unica pentru definitivarea impozitului si a contributiilor sociale.

Din punct de vedere al Declaratiei Unice, potrivit art. 120 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului . Astfel, trebuie depusa declaratia unica prin care se recalculeaza taxele datorate pentru anul in curs pentru perioada de activitate. Declaratia unica se depune in termen de maxim 30 de zile de la data rezolutiei de radiere eliberata de ONRC.

De asemenea, se va depune in anul 2025 Declaratia Unica finala pentru anul fiscal 2024, pentru a reflecta veniturile si cheltuielile din anul 2024, daca mai este cazul.

Consideratii Post-Incetare

Dupa radierea PFA-ului, este important sa pastrati documentele contabile si fiscale pentru perioada legala necesara. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere orice tranzactii financiare reziduale, cum ar fi incasarile sau platile care survin dupa incetarea oficiala a activitatii.


Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri