Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Regimul fiscal al veniturilor obtinute din asocierile fara personalitate juridica


de Victor Achim la 06 Nov. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul fiscal al veniturilor obtinute din asocierile fara personalitate juridica
O analiza recenta intocmita de econ. Irina Dumitrescu aminteste de faptul ca prevederile din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015, in vigoare de la 01 ianuarie 2016, a adus modificari/clarificari in ceea ce priveste regimul fiscal al veniturilor obtinute din asocierile fara personalitate juridica.


 
Vom vedea in continuare cum sunt tratate veniturile obtinute din aceste asocieri, in functie de caliatea asociatilor. 
 
In ceea ce priveste asocierile intre doua sau mai multe persoane juridice romane veniturile si cheltuielile determinate de operatiunile asocierii, transmise pe baza de decont fiecarui asociat, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se iau in calcul pentru determinarea profitului impozabil/impozitului pe veniturile microintreprinderilor al fiecarui asociat, dupa caz.

Documentele justificative aferente operatiunilor asocierii sunt cele care au stat la baza inregistrarii in evidenta contabila de catre persoana desemnata de asociati, conform prevederilor contractului de asociere. 
 
In cazul asocierilor dintre o persoana fizica si o persoana juridica platitoare de impozit pe profit/impozit specific/impozit pe veniturile microintreprinderilor, indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net pentru activitatea desfasurata de persoana fizica, se distribuie un/o venit net/pierdere neta asociatului persoana fizica proportional cu cota procentuala de participare corespunzatoare contributiei, conform contractului de asociere stabilit pe baza regulilor prevazute la titlul II Impozit pe profit, respectiv Titlul III – impozit pe veniturile microintreprinderilor. Impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se plateste de catre persoana juridica. Pierderile nu se compenseaza si nu se reporteaza. Contribuabilul persoana fizica nu are obligatii fiscale. 
 
In cazul asocierilor intre persoane nerezidente sau intre una sau mai multe persoane nerezidente si una sau mai multe persoane rezidente sunt aplicabile prevederile art. 233 din Codul fiscal. 

Continuarea aici!

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016