Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Reincadrarea formei activitati. Criterii de definire a unei activitati drept independente


de Victor Achim la 27 Sep. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reincadrarea formei activitati. Criterii de definire a unei activitati drept independente
Prin cele de mai jos, va prezentam situatia in care, in calitate de beneficiar societatea incheie contracte de prestari servicii (online, la distanta) cu furnizori persoane juridice, dar si persoane fizice (freelanceri) din strainatate pentru servicii de suport clienti sau servicii software. Facturarea se face la ore lucrate care pot fi chiar si 100-150 ore pe luna insa firma nu are exclusivitate, program de lucru etc. Contractele sunt de durata cu furnizorii seriosi (1-2 ani deja). Vom vedea cum se incadreaza aceste contracte.


Iata raspunsul specialistului:
 
Pentru a stabilii daca o activitate desfasurata de o persoana fizica este dependenta sau independenta, de referinta sunt prevederile art. 7 pct. 1 si 3 din Codul fiscal. Diferentierea intre o activitatea dependenta si una independenta se face asadar prin compararea modului de desfasurare cu definitiile date acestor activitati de catre art. 7 pct. 1 – 3 din Codul fiscal.
 
Activitatea dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri, in timp ce activitatea independenta este activitatea desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal:
 
- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru; criteriul privind libertatea persoanei de a alege locul, modul de desfasurare a activitatii, precum si programul de lucru este indeplinit atunci cand cele trei componente ale sale sunt indeplinite cumulativ, in raportul juridic partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care prestatorul le desfasoara;
 
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti; persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii;
 
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea; riscurile asumate de prestator pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii;
 
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara; in desfasurarea activitatii persoana fizica utilizeaza predominant bunurile din patrimoniul afacerii;
 
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
 
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
 
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
 
Este necesar ca raportul juridic incheiat intre parti sa contina, in mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, astfel incat sa nu rezulte existenta unei relatii de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune in ceea ce priveste desfasurarea activitatii.
 
Asadar, asa cum prevad si Normele metodologice de aplicare a art. 67 din Codul fiscal, exercitarea unei activitati independente presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri, o activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal este o activitatea independenta.
 
In masura in care aceste criterii nu pot fi indeplinite, cele doua parti se pot orienta catre incheierea unui contract individual de munca ori poate exista riscul ca activitatea independenta sa poata fi reincadrata de administratia fiscala pentru a reflecta continutul economic al activitatii drept una dependenta, in temeiul art. 11 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Autoritatile fiscale au asadar posibilitatea, in baza art. 11 din Codul fiscal, sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma tranzactiei sau activitatii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei sau activitatii si la stabilirea contributiilor sociale. Din acest punct de vedere o astfel de reincadrare a tranzactiilor sau activitatii va produce efecte fiscale in raport cu impozitele, taxele si contributiile ce se poat stabili in legatura cu tranzactia sau activitatea reincadrata. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.
 
Totodata trebuie precizat ca nu este mai limitata reincadrarea in directia veniturilor dependente, aceasta efectuandu-se pentru a reflecta continutul economic al activitatii drept orice natura de activitate supusa prevederilor fiscale. Normele metodologice de aplicare a Codul fiscal aprobate prin HG nr. 1/2016 vin sa clarifice notiunea de tranzactie fara scop economic. Aceasta se identifica oricarei tranzactii sau activitati care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila.
 
Codul fiscal reglementeza in mod expres obligatia organului fiscal de a motiva in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare sau reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.
 
 
 
 
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016