Va propunem prin cele ce urmeaza cazul in care un asociat al unui societati detine 55% din capitalul social. Acesta mai detine si un PFA cu acelasi obiect de activitate. Pentru executarea unor contracte ale societatii, unde este actionar, factureaza din partea PFA (exista si un contract de prestari servicii intre societate si PFA) deoarece participa efectiv la realizarea unor parti din contractele respective. Vom vedea daca exista vreun conflict de interese.
Iata raspunsul specialistului:
Notiunea de conflict de interese se aplica indeosebi la institutiile publice, in activitatea desfasurata de catre functionarii publici.
In cazul dvs exista, mai degraba, o situatie de repartizare a veniturilor intre societate si PFA cu repercusiuni de ordin fiscal la ambele entitati. Poate ca asociatul emite facturi si pe PFA catre clienti ca societatea sa obtina venituri care se incadreaza in plafonul pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Ar putea exista si situatia conform careia asociatul care detine PFA-ul incearca sa diminueze veniturile societatii, astfel ca asociatul celalalt sa beneficieze de dividende cat mai mici din societate.
In aceasta situatie, doar cei doi asociati isi pot "regla conturile".
Totusi, daca asociatul majoritar, care detine si PFA-ul, incearca sa-si "traga" pe PFA parte din veniturile societatii, in detrimentul celuilalt asociat, atunci este pasibil de prevederile art. 272 alin. (1) lit. b) din legea 31/1990 a societatilor - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care califica drept infractiune un atare comportament:
"Art. 272
(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:
b) foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;"
O situatie similara este prevazuta si la art. 2721 lit. a) din aceeasi lege.
Daca relatiile dintre societate si PFA se realizeaza in baza preturilor de piata, potrivit art. 11 alin. (4) din codul fiscal, atunci nu este o problema in ceea ce priveste colaborarea dintre cele doua entitati.
O alta ipoteza estea cea potrivit careia PFA-ul este implicat, deoarece impozitarea acestuia se face la norma de venit si, indiferent de volumul veniturilor obtinute de acesta, impozitul datorat bugetului nu i se modifica.
In aceasta situatie, societatea este defavorizata din perspectiva marimii veniturilor inregistrate si, implicit, impozitul pe veniturile microintrepinderilor datorat de catre aceasta este mai mic.
Din cele prezentate mai sus, pentru a raspunde clar si fara echivoc la intrebarea dvs, consideram ca exista conflict de interese, chiar daca, asa cum am mentionat, notiunea se utilizeaza mai cu seama in activitatea institutiilor publice.