Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Riscuri majore pentru PFA in 2016


de Ana Tudor la 05 Ian. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Riscuri majore pentru PFA in 2016
Numarul PFA-urilor inregistrate in Romania a crescut cu 100.000 in ultimii 3 ani, ajungand astfel la 400.000 la sfarsitul anului 2015, potrivit Registrului Comertului.


In 2016 insa activitatea PFA devine insa ineficienta si riscanta, tinand cont de modificarile fiscale intrate in vigoare o data cu noul Cod Fiscal.

Noul Cod Fiscal aduce taxe in plus pentru PFA, precum si plata obligatorie a CAS. In schimb scade impozitul pe dividende la 5%, ceea ce duce la un cost cu taxele de 29% din suma facturat? de PFA-uri, spre deosebire de 20% pentru un SRL pl?titor de impozit pe profit sau 8% pentru o microcompanie, potrivit unei analize ZF.

In plus, activitatea PFA-urilor poate fi reclasificata ca activitate salariala in urma amnistiei fiscale din iulie 2015.

Analistii avertizeaza de asemenea ca in cazul unor daune aferente PFA-ului, persoana fizica va raspunde cu bunuri din patrimoniul propriu.

Contabilitatea PFA-ului, tinuta in partida simpla, continua sa fie unul dintre marele avantaje, alaturi de faptul ca acesta poate dispune de sumele obtinute chiar din momentul incasarii.

"Acest lucru inseamna ca, practic, incasarile sunt considerate venituri la data incasarii, platile sunt considerate cheltuieli la data platii iar profitul impozabil este generat de diferenta intre incasari si plati. Marele avantaj al PFA este ca poate dispune de sumele incasate chiar de la aceasta data fata de o societate cand sumele pot fi distribuite abia dupa inchiderea exercitiului, depunerea situatiilor anuale la autoritati prin plata dividendului", au declarat consultantii fiscali Adrian Benta si Dragos Patroi, pentru HotNews.ro.

Noile cote valabile din 2016 pentru PFA:

a) pentru locuinte, cu destinatia stricta locuinte, de la anul avem o impozitare diferentiata ca procent intre 0,08% si 0,2% din baza impozabila a apartamentului, procente ce vor fi stabilite de primarii, de la localitate la localitate; Aici se permite numai dublarea impozitului . Practic familiile ce nu au acasa sedii de societate sau sedii pentru profesii independente sau sedii de PFA, nu sunt expuse decat la o plata dubla a impozitului pe casa datorat la primarie.

b) o crestere valorica a bazei de impozitare a constructiei per metru patrat, de exemplu, pentru o cladire cu cadre din beton armat baza de impozitare este de 1000 lei/mp, o crestere de 6,9% data de 2015, pentru aceiasi situatie mentionata anterior; Aceste valori sunt deja introduse in codul fiscal, pentru a se determina baza impozabila a apartamentului prin inmultirea suprafetei cu valoarea impozabila a fiecarui metru patrat, valori ce se diminueaza insa si in functie de vechimea locuintei.

c) impozitarea diferentiata in functie de scopul utilizarii constructiei pentru locuit sau in activitati economice, caz in care cota de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea apartamentului, daca aici isi desfasoara activitatea o societate sau un sediu de PFA. Daca se utilizeaza in scopuri economice acel apartament, impozitul minim este de cel putin dublu fata de anul 2015, cu toate ca primariile pot cere si un impozit de 13 ori mai mare.

Sursa: Contabilul.manager.ro


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016