de Victor Achim la 08 Ian. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Trebuie luat in considerare faptul ca PFA si celelalte persoane care desfasoara activitati independente datoreaza contributia la pensii in cazurile de mai jos:
- daca NU realizeaza venituri din pensii, pentru care sunt asigurate in sistemul public de pensii sau intr-un sistem propriu de asigurari sociale, potrivit legii in vigoare;
- daca NU sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, pentru care exista obligatia asigurarii in aceste sisteme potrivit legii (avocatii, notarii, personalul monahal, personalul militar).
Conform contabilul.ro, incepand cu data 1 ianuarie 2018, dupa cum am mentionat si mai sus, contributia trebuie stabilita la un venit ales de catre contribuabil, cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, care a fost crescut la 1.900 de lei. Acum CAS are o cota de 25%, fata de 10,5% sau 26,3% cat a avut pana la sfarsitul anului 2017.
In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri lunare din activitati independente sub nivelul salariului minim brut pe tara, acestea nu vor avea obligatia sa plateasca CAS, dar pot opta pentru plata contributiei. Acestea pot tine cont de aceleasi conditii prevazute pentru cei care au obligatia platii contributiei.
Dupa cum am mai mentionat, contributia la sanatate are acum o cota de 10%, fata de 5,5%. Nu uitati ca aceasta este datorata de persoanele fizice care incaseaza venituri din activitati independente si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite venituri.
In concluzie!
In situatia in care o PFA realizeaza intr-o luna venituri de cel putin 1.900 de lei si alege sa achite CAS si CASS la aceasta valoare, va datora contributii care ajung la suma de 665 de lei lunar.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii