Analizam mai jos situatia unei PFA infiintata in anul 2021, neplatitoare de TVA. Are cod CAEN principal 731 si cod CAEN secundar 6311.
Gaseste doritori de proiecte europene pentru cercetare si ii pune in legatura cu cei care scriu proiectul, analizeaza firma din punct de vedere financiar si face aplicatia scurta a proiectului. La acest proiect lucreaza cu o persoana din Spania si una din Malta (toti au cod special de TVA intracomunitar).
Specialistul nostru ne explica cum trebuie sa procedeze la facturarea catre firma din Spania, dar si ce declaratii trebuie sa depuna la ANAF.
Servicii intracomunitare prestate si primite de PFA: raspunsul specialistului
Locul prestarii serviciului de consultanta dpv al TVA este la beneficiar conform art. 278, alin. (2) din Codul fiscal (am presupus ca beneficiarul serviciului este intotdeauna o persoana impozabila, adica o persoana care desfasoara activitati economice).
Aceeasi regula se aplica si pentru serviciile prestate de PFA catre beneficiari si pentru serviciile primit de PFA de la colaboratorii din Spania si Malta.
PFA trebuie sa obtina inainte de prestarea serviciului catre o persoana impozabila din UE sau inainte de a primi astfel de servicii de la alte persoane impozabile din UE un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare conform art. 317 din Codul fiscal.
Solicita inregistrarea prin depunerea formularului 091.
Daca beneficiarul este o persoana impozabila din UE factureaza fara TVA, obligat la plata taxei fiind beneficiarul
- intocmeste factura utilizand codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare obtinut conform art. 317
- raporteaza operatiunea in D390 intocmita utilizand codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare
Daca beneficiarul este din Romania sau din afara UE factureaza fara TVA utilizand codul sau de inregistrare fiscala din Romania si nu intocmeste nicio declaratie de TVA.
Referitor la serviciile primite de la cei 2 colaboratori din Spania si Malta, aceasta este o achizitie intracomunitara de servicii:
- le va transmite colaboratorilor codul sau valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare;
- acestia vor factura contravaloarea serviciilor prestate de ei fara TVA, obligat la plata taxei fiind beneficiarul PFA din Romania;
- va calcula TVA la serviciile primite : 19% x total factura, o va raporta in D301 si o va plati pana pe 25 ale lunii urmatoare facturii;
- va raporta achizitia intracomunitara de servicii in D390.
D301 si D390 vor fi intocmite utilizand codul dalid de TVA pentru operatiuni intracomunitare.
Foto: Pixabay.com
Autor:
Redactia PortalPFARedactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.