de Redactia PortalPFA la 10 Sep. 2019 1 comentarii |
In situatia in care activitatea se desfasoara in alta localitate din Romania sau din afara tarii, persoana fizica beneficiaza de cheltuieli de deplasare, respectiv diurna, pe perioada deplasarii? Aceste cheltuieli, diurna in special, sunt deductibile la calculul impozitului pe venit? Vom afla raspunsurile corecte de la specialistul nostru Gabriela Dita, consilier juridic.
Dreptul la indemnizatia de deplasare (diurna) este un drept ce se acorda salariatilor pe durata delegarii si detasarii.
Prevederile art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabilesc ca, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. In acelasi sens, prevederile art. 46 alin. (4) din Codul muncii prevad ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, în conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tara si strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada delegarii/detasarii.
Prin urmare, din punctul nostru de vedere, PFA nu poate primi diurna in desfasurarea activitatii sale independente, pentru deplasarile in tara sau in strainatate, dar are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efectuate, precum cazarea si transportul, pe baza de documente justificative conform art. 68 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita - Consilier juridic.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii
Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau
Moise Paula 2020-01-05 13:57:00
De ce faceti trimitere la Codul Muncii? De ce nu ar primi si titularul PFA conform Cod Fiscal? Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 administratorii pot beneficia de diurna neimpozabila si fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice.In acest sens, art. 76 alin. 4 lit. j din Codul fiscal prevede ca nu reprezinta venit impozabil, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. 2 lit. m, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.