de Cecilia Pavelescu la 31 Aug. 2016
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
In cadrul acestei sesiuni, ANAF a amintit, in cuprinsul unui raspuns transmis, ca potrivit prevederilor OPANAF Nr. 1338 /2008 pentru aprobarea Procedurii privind indrumarea si asistenta contribuabililor de catre organele fiscale, indrumarea si asistenta oferite contribuabililor nu includ furnizarea de informatii prin care se sugereaza sau se prezinta modalitati de optimizare a sarcinii fiscale.
Va prezentam, prin cele ce urmeaza, unele dintre intrebarile care ne-au atras atentia:
Intrebare contribuabil:
Ce impozite trebuie sa plateasca proprietarul unui apartament inchiriat, daca acesta este cetatean roman, dar nu are rezidenta fiscala in Romania? Mai la obiect, este necesara plata CASS?
Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Potrivit prevederilor Deciziei nr.2/2015 a Comisiei fiscale centrale, precum si a prevederilor art.153 din Codul fiscal, pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii.
Persoanele fizice in cauza au obligatia de a prezenta organului fiscal competent documente justificative eliberate de institutia competenta din statul in care a fost incheiata asigurarea;
Intrebare contribuabil:
Un apartament este proprietatea a doua persoane, in mod egal (50/50%). Se poate inregistra un contract de inchiriere doar pe numele unuia dintre proprietari (chiriasul va fi o persoana fizica)?
Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
Potrivit pct.40.(2) din normele metodologice date in aplicarea art.124 din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016, venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun pe cote-parti se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate.
Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face in conditiile in care in contractul de cedare a folosintei se mentioneaza ca partea contractanta care cedeaza folosinta este reprezentata de coproprietari.
In conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartiri, se va anexa la contract un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii