Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Subventie de la stat pentru autoturism. Care este tratamentul fiscal?


de Redactia PortalPFA la 15 Iun. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventie de la stat pentru autoturism. Care este tratamentul fiscal?
Analizam cazul unei PFA inregistrata in scopuri de TVA care achizitioneaza un autoturism electric in valoare de 35.000 euro fara TVA, pentru care primeste subventie de la stat de 5.000 euro. Autoturismul va fi utilizat in scop mixt, si in interesul afacerii, dar si in interes personal.


Cum inregistreaza aceste doua operatii si care este valoarea amortizabila a autoturismului?
 

Subventie de la stat pentru autoturism: raspunsul specialistului

 
In cazul organizarii evidentei contabile in partida simpla, pentru determinarea valorii de intrare a autoturismului sunt aplicabile prevederile de la Capitolul III din Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla aprobate prin Ordinul 170/2015.
 
16. Elementele patrimoniale se evidentiaza in contabilitate la valoarea de intrare, respectiv la cost de achizitie, de productie sau la pretul pietei, in baza documentelor justificative care atesta dobandirea acestora.
17. Evidenta imobilizarilor corporale (mijloace fixe) se tine cu ajutorul Fisei mijlocului fix (cod 14-2-2).
Astfel, valoarea de intrare e reprezentata de costul integral al autoturismului, fara a lua in considerare subventia.
 
In ce priveste deducerea cheltuielilor cu amortizarea, se aplica aceleasi reguli cu cele specifice platitorilor de impozit pe profit de la Titlul II art. 28 din Codul fiscal.
 
Art. 68. - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(4) Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:
d) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;
 
Conform art. 28 din Codul fiscal:
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
 
(14) Prin exceptie de la prevederile art. 7 pct. 44 si 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
 
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
 
Astfel, amortizarea pe care o puteti deduce este limitata la 1 500 lei/luna daca nu va incadrati la una din exceptiile enumerate mai sus.
Durata de amortizare pentru autorturisme conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe este in intervalul 4 - 6 ani.
 
Subventia obtinuta nu reprezinta un venit impozabil la calculul anual al impozitului pe venit, in baza art. 62 lit.u din Codul fiscal.
 
Art. 62. - Venituri neimpozabile
In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
u) subventiile primite pentru achizitionarea de bunuri, daca subventiile sunt acordate in conformitate cu legislatia in vigoare;
 
In acelasi timp, conform art. 68 alin.7 lit.b din Codul fiscal cheltuielile care corespund acestor venituri din subventii nu se deduc la calculul impozitului pe venit.
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
b) cheltuielile corespunzatoare veniturilor neimpozabile ale caror surse se afla pe teritoriul Romaniei sau in strainatate;
 
Astfel, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile pentru partea pe care PFA o suporta din resurse proprii (calculata in baza procentului acestei sume din valoarea de achizitie a autoturismului), iar cheltuielile cu amortizarea aferente partii acoperite de subventie (calculate in baza procentului subventiei din valoarea de achizitie a autoturismului), sunt nedeductibile la calcul impozitului pe venit. Valoarea cheltuielilor deductibile cu amortizarea astfel calculate se compara apoi cu limita de 1 500 lei/luna in conditiile prevazute la art. 28 pct. 14 din Codul fiscal.
 
Pentru alte tipuri de cheltuieli, in afara de amortizare, legate direct de un autovehicul care nu e folosit doar in scopul desfasurarii activitatii, se aplica prevederile de la art. 68 alin.7 lit.k din Codul fiscal.
 
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
k) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
 
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
 
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
 
Intrucat cunoasteti de la inceput ca autoturismul nu va fi utilizat doar in scopul activitatii desfasurate in cadrul PFA, aveti in vedere si dreptul de deducere a TVA de la achizitie dar si pentru cheltuieli ulterioare, care este limitat la 50% in conditiile de la art. 298 din Codul fiscal.
 
Art. 298. - Limitari speciale ale dreptului de deducere
 
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
 
(2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
 
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ana Avram - Expert contabil. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016