Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Taxe PFA in sistem real vs. norma de venit: ce trebuie sa stiti in 2024


de Redactia PortalPFA la 16 Iul. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe PFA in sistem real vs. norma de venit: ce trebuie sa stiti in 2024
Legislatia fiscala din Romania prevede doua modalitati de impozitare pentru PFA-uri, in functie de natura activitatii: PFA in sistem real si PFA norma de venit.


Principala diferenta dintre cele doua este impozitul pe venit:
•    Pentru PFA in sistem real, un impozit de 10% se aplica venitului net, respectiv incasarilor totale, din care se scad cheltuielile deductibile.
•    In cazul PFA-urilor la norma de venit, impozitul de 10% se aplica normei.

Taxe pentru PFA in sistem real in 2024

Impozitul pe venit - 10% raportat la venitul net anual

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) - 10% raportat la venitul net; aceasta este o cheltuiala deductibila si are doua exceptii de la regula:
PFA-urile cu venituri anuale sub pragul de 6 salarii minime  vor plati contributia la CASS raportat la acest plafon minim. Fac exceptie de la regula persoanele cu handicap, studentii si PFA-urile care au si contract de munca in paralel; acestia platesc doar 10% din venitul net, chiar daca suma incasata este sub pragul de 6 salarii.
PFA-urile cu venituri anuale peste pragul de 60 salarii minime  vor plati CASS plafonat .

Contributia de asigurari sociale (CAS) - 25%, raportat la plafoanele de 12 si 24 de salarii minime:
Venituri mai mici de 12 salarii  - contributia la pensie nu este obligatorie.
Venituri intre 12 si 24 de salarii - contributia este de 25% din plafonul de 12 salarii.
Venituri mai mari de 24 de salarii - contributia este de 25% din plafonul de 24 salarii.
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) - 19% si este obligatorie daca venitul anual depaseste 300.000 lei.

Taxe pentru PFA la norma de venit 2024

Pentru ca un PFA sa fie la norma de venit, trebuie indeplinite simultan doua conditii:
•           Desfasoara o activitate care se regaseste in nomenclatorul de norme de venit;
•           Daca a avut activitate in anul precedent, un PFA poate fi la norma de venit doar daca a avut incasari sub 25.000 de euro in anul anterior de activitate.

Astfel, taxele pentru PFA-uri la norma de venit sunt:
1.         Impozit pe venit - 10% din norma de venit.
2.         Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) - 10% din plafonul pe care il depaseste norma de venit: fie 12, fie 24 salarii minime brute.
3.         Contributia de asigurari sociale (CAS) - va fi egala cu 25% din plafon daca norma depaseste unul dintre cele 2 plafoane, adica 12, respectiv 24 de salarii minime brute.

Persoana fizica autorizata poate angaja persoane cu contract individual de munca.
In conformitate cu art. 1, punctul 16 din Legea nr. 182/2016, persoana fizica autorizata poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.

Mai mult, persoana titulara a PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata. Prin urmare, persoana fizica autorizata poate sa angajeze alte persoane sau sa colaboreze cu terti pentru desfasurarea activitatilor pentru care a fost autorizata.

Impozitul pe venit

Impozitul pe venit se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit ajustate sau asupra venitului net anual din activitati independente (sistem real).
In cazul in care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit, valoarea bazei de impozitare nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.

In sistem real, impozitul pe venit se determina pe baza datelor din contabilitate (in partida simpla, cat si in partida dubla), ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Trebuie retinut ca, incepand cu anul 2023 plafonul de la care activitatile independente impuse cu norme de venit erau obligate sa aplice sistemul real de impozitare s-a diminuat de la echivalentul a 100.000 euro la echivalentul a 25.000 euro.

Venitul brut este alcatuit din urmatoarele elemente:
•           Veniturile din desfasurarea activitatii;
•           Veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale care au legatura cu o activitate independenta;
•           Castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii;
•           Veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
•           Veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta;
•           Veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, sunt:
•           Sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
•           Sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
•           Sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor;
•           Sa respecte regulile privind amortizarea;
•           Sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale;
•           Sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru:
– active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii
– activele folosite ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii
– bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing
– asigurarea de risc profesional
•           Sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii, in interesul serviciului, precum indemnizatiile platite acestora si cheltuielile de transport si cazare;
•           Sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport;
•           Sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii platite organizatiilor profesionale din care fac parte;
•           Sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare.

In cazul activelor neamortizabile, cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii.
O atentie sporita trebuie acordata exceptiilor privind cheltuielile nedeductibile si a celor cu deductibilitate limitata.

Contributia la asigurarile sociale (CAS)

Persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse, datoreaza CAS de 25% din baza anuala, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Persoanele fizice care nu se incadreaza in acest plafon pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara, sau 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturile realizate de peste 24 salarii minime brute pe tara.

Contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS)

Persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza CASS de 10% aplicat la o baza anuala de venit egala cu venitul net anual sau norma anuala de venit, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei (i.e. 198.000 Lei).

Taxa pe valoarea adaugata (TVA)

O persoana fizica autorizata este considerata persoana impozabila din punct de vedere TVA daca desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora.

De asemenea, este considerata activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
In aceste conditii, daca o PFA indeplineste conditiile de a fi considerata persoana impozabila din perspectiva TVA, aceasta devine platitoare de TVA in doua situatii: fie se inregistreaza in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de 88.500 EUR, echivalentul a 300.000 RON pe an, fie opteaza sa se inregistreze.

Depunerea declaratiei estimative in primele 30 de zile de la infiintare
Dupa infiintarea PFA-ului, ai la dispozitie 30 de zile pentru a depune declaratia unica estimativa la ANAF, prin intermediul SPV, despre care am discutat anterior.
Acesta este momentul in care trebuie sa estimezi veniturile pe care le vei obtine pana la sfarsitul anului, dar si cheltuielile deductibile pe care le vei efectua in acest timp, astfel incat sa-ti poti determina venitul net impozabil (insemnand venitul brut minus cheltuielile deductibile).
Pentru calcul acesta (estimativ) va trebui sa iei in considerare si luna in care s-a infiintat PFA-ul. De exemplu, daca ti-ai infiintat PFA-ul in luna iunie 2022 vei lua in considerare lunile ramase pana la sfarsitul anului calendaristic (intervalul iunie-decembrie 2022, insemnand 6 luni).

De retinut: Sumele declarate in declaratia unica estimativa NU trebuie sa coincida cu titlu obligatoriu cu sumele reale care s-au incasat, respectiv s-au cheltuit, pe care le vei declara prin declaratia unica reala.
Suma impozabila se va calcula in functie de venitul net real obtinut in anul in curs, iar in niciun caz nu va fi determinata de valorile estimate in prima declaratie de dupa infiintare.

Depunerea anuala a declaratiei unice la ANAF
Daca esti titularul unui PFA neplatitor de TVA, fara angajati, trebuie sa stii ca ai obligatia de a depune o singura declaratie la ANAF, o data pe an, respectand termenul legat stabilit pentru aceasta.
Prin depunerea declaratiei unice (formularul 212) se stabilesc impozitele (daca este cazul si contributiile sociale) datorate pentru veniturile pe care le-ai obtinut in anul anterior.

Explicatii oferite in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016