Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Taxe PFA pensionar: ce contributii datoreaza in 2024


de Redactia PortalPFA la 23 Iul. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe PFA pensionar: ce contributii datoreaza in 2024
O PFA obtine venituri din activitati independente (este salariat). Vom aflla de la specialistul nostru daca va plati CAS in conditia in care veniturile nete depasesc 12 salarii minime in anul 2024. Dar daca este pensionar, va plati CAS pentru venituri nete peste 12 salarii minime?


Raspuns:
Conform art. 137 din Codul fiscal:

Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri realizate din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:

a)venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b)venituri din activitati independente, definite conform art. 67, cu exceptia celor din vanzarea energiei electrice de catre prosumatorii, persoane fizice, altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrica cu care respectivii prosumatori au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, daca centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le detin au puterea electrica instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum.

Atentie! Astfel, atat asupra veniturilor din salarii cat si si asupra veniturilor din activitati independente se datoreaza contributia la sistemul de pensii.

Nu este prevazuta o exceptie de la plata contributiei la sistemul de pensii pentru veniturile din activitati independente pentru faptul ca persoana care le realizeaza, in acelasi timp realizeaza si venituri din salarii.

Prin urmare, PFA care are calitatea de salariat nu este scutit de la plata contributiei la sistemul de pensii pentru faptul ca realizeaza venituri din salarii.

Conform art. 150 din Codul fiscal:
Art. 150: Exceptii specifice privind veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1)Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1).

Astfel, PFA pensionar nu datoreaza CAS pentru veniturile din activitati independente indiferent de nivelul acestora.


Explicatii oferite in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.83 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016