Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Titular PFA: poate sa fie si asociat unic/administrator la un SRL cu acelasi obiect de activitate?


de Alina Ilie la 04 Aug. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titular PFA: poate sa fie si asociat unic/administrator la un SRL cu acelasi obiect de activitate?
PFA este forma cea mai simpla prin care o persoana fizica poate desfasura individual si independent activitati economice, din toate domeniile, facand uz, in principal, de forta de munca proprie. Avantajul major al activitatii organizate prin persoana fizica independenta ramane cel al gestionarii disponibilitatilor banesti.


Vom afla de la specialistul nostru daca un titular PFA poate fi in acelasi timp asociat unic si administrator pentru o SRL, avand codul CAEN 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar. Poate oferi consultanta in domeniul fiscal fiind si titular PFA cu acelasi obiect de activitate? 
 
Raspuns: Nu exista vreo conditionare directa, stare de incompatibilitate pentru care o persoana titulara de PFA sa fie si asociat/asociat unic si /sau administrator intr un SRL cu acelasi obiect de activitate.
 
Potrivit art. 67 alin. (1) si (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
 
(2) Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
 
Potrivit pct. 6 alin. (8) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, In sensul art. 67 alin. (2) din Codul fiscal, in categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obtinute de catre: (...) contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali (...).
 
Asadar, veniturile din contabilitate sunt venituri din profesii liberale pentru care se datoareaza impozit pe venit, CAS si CASS.
 
PFA datoreaza impozit pe venit in cota de 10% din venitul net. Venitul net se calculeaza potrivit regulilor generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit art. 68 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
 
Referitor la CAS, potrivit art. 148 alin. (1), (2) si (4) din legea sus-mentionata,
 
(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent. (...)
 
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b 1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
 
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
 
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;
 
In functie de venitul net realizat se disting urmatoarele situatii:
 
- daca venitul net este mai mic decat plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, respectiv de 36.000 lei (3.000 lei x 12), nu se datoreaza CAS.
- daca venitul net este intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara, respectiv, intre 36.000 lei (3.000 lei x 12) inclusiv si 72.000 lei (3.000 lei x 24), se datoreaza CAS in suma de 9.000 lei (36.000 lei x 25%).
- daca venitul net este peste plafonul de 24 salarii minime brute pe tara inclusiv, respectiv peste 72.000 lei (3.000 lei x 24) inclusiv, CAS datorata este in suma de 18.000 lei (72.000 lei x 25%).
 
Referitor la CASS, Potrivit art. 170 alin. (2) si (4) din acelasi act normativ, (2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
 
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104 - 106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116. (...)
 
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nnivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
 
In functie de venitul net se disting urmatoarele situatii:
 
- daca venitul net este intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara, respectiv, intre 18.000 lei (3.000 lei x 6) inclusiv si 36.000 lei (3.000 lei x 12), se datoreaza CASS in suma de 1.800 lei (18.000 lei x 10%);
- daca venitul net este intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara, respectiv, intre 36.000 lei (3.000 lei x 12) inclusiv si 72.000 lei (3.000 lei x 24), se datoreaza CASS in suma de 3.600 lei (36.000 lei x 10%)
- daca venitul net este peste plafonul de 24 salarii minime brute pe tara inclusiv, respectiv peste 72.000 lei (3.000 lei x 24) inclusiv, CASS datorata este in suma de 7.200 lei (72.000 lei x 10%).
 
 
Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 

 


Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016