Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Totul despre Impozitul MICRO: Ghid Complet pentru Contabili si Antreprenori


de Alina Ilie la 12 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Totul despre Impozitul MICRO: Ghid Complet pentru Contabili si Antreprenori
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.


Ce venituri constituie baza de impozitare

Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad anumite tipuri de venituri (veniturile aferente costurilor stocurilor de produse, veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de executie,  veniturile din productia de imobilizari corporale ?i necorporale etc.) si se adauga alte elemente (valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute etc.)

Cotele de impozitare

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt urmatoarele incepand cu data de 01.01.2024 :
a)1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2 (IT/Horeca/Medical/Juridice);
b)3%, pentru microintreprinderile care:

1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activitati de editare a altor produse software, 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de  alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 - Activitati juridice - numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 -Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.

Asadar microintreprinderile platesc  impozit in cota de 1% daca cifra de afaceri este sub 60.000 eur sau 3% daca cifra de afaceri depaseste acest plafon de 60.000 eur, incadrandu-se in plafonul de 500.000 euro anual.
Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

Atentie! In cazul in care persoana juridica romana nou-infiintata nu mai are niciun salariat si nu angajeaza in decurs de 30 de zile de la infiintare, aceasta aplica cota de impozitare de 16% la profit, incepand cu trimestrul in care nu mai indeplineste conditiile de microintreprindere.

Un contract de munca cu norma intreaga este echivalent cu doua sau mai multe contracte cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi, in contextul conditiilor de indeplinit de catre o microintreprindere.

Impozit MICRO 2024 - totul despre optimizarea fiscala

Deja exista numeroase semne de intrebare legate de cazurile cand, in cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microintreprindere depasesc plafonul de 60.000 euro sau microintreprinderea incepe sa desfasoare activitati in IT/Medical/Horeca/Juridice.
 
Ghidul Impozit MICRO 2024. Optimizare fiscala limpezeste impecabil toate neclaritatile!  

Si face acest lucru atat prin comentarii profesioniste ale prevederilor legale, cat si prin prezentarea, analizarea si solutionarea unor spete practice provenite din mediul fiscal-contabil. Parcurgeti aceste spete si veti realiza imediat ca toate semnele dvs. de intrebare dispar, unul cate unul.

Lucrarea va ofera solutii pentru cele mai controversate spete! 

Este vorba despre situatii frecvent intalnite in practica, unde apar, fara exceptie, dificultati. Ghidul nostru le trateaza cu profesionalism si va pune la dispozitie modul de aplicare a solutiilor contabile si fiscale in cazul microintreprinderii. ...click aici pentru explicatii detaliate >>

Iata cateva exemple:

Intrebarea 1
“O firma noua, inregistrata in aprilie 2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere?”
 
Intrebarea 2
“Societatea A (microintreprindere in 2023) - are doi asociati cu parti sociale X - 50% si Y - 50%. Asociatul Y mai are o societate B (tot microintreprindere in 2023) unde este asociat unic (100% parti sociale). In conditiile intreprinderilor legate in anul 2024, societatea A ramane micro si societatea B trece la impozit profit sau A - profit si B - micro? Societatile au acelasi cod CAEN si sunt neplatitoare de tva.” ...detalii aici >>
 
Intrebarea 3
“O microintreprindere are doua CAEN-uri: 6311 si 6201. In trimestrul 1 2024 societatea realizeaza venituri din ambele CAEN-uri. In trimestul II societatea realizeaza venit doar din CAEN 6311. Ce cote de impozit pe venit va plati societatea in trimestrul I si trimestrul II? Luand in calcul cifra de afacere a societatii pana la 30.06.2024 nu va depasi 60.000 euro.”

Intrebarea 4
"O microintreprindere are un asociat unic. Daca are ca salariat acel asociat si nu are alt angajat, poate ramane ca microintreprindere cu plata pe impozit pe venit?"

Intrebarea 5
"Un asociat detine o societate platitoare de impozit pe profit, care a depasit in anul 2023 CA de 500.000 euro. In anul 2024 infiinteaza o societate comerciala. Poate fi aceasta microintreprindere?"
 
Toate spetele solutionate fac referire la situatii noi, cu care firmele se confrunta de la 1 ianuarie 2024, in conditiile noutatilor fiscale. Lucrarea este de maxima actualitate si prezinta marele avantaj ca va ofera raspunsuri profesioniste atat pentru probleme cu care va confruntati acum, cat si pentru probleme care pot aparea la un moment dat. Si, cand vor aparea, veti fi pregatit.

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>

Foto: pexels.com


Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016