Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Totul despre Numarul de Identificare Digitala: ce prevede proiectul de OG initiat de Ministerul de Finante


de Alina Ilie la 01 Aug. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Totul despre Numarul de Identificare Digitala: ce prevede proiectul de OG initiat de Ministerul de Finante
Ministerul Finantelor a pregatit legislatia pentru introducerea numarului de identificare digitala pentru persoanele fizice, un proiect de OG fiind publicat pe site-ul institutiei pentru dezbatere publica. Astfel, orice persoana fizica care detine cod numeric personal poate solicita organului fiscal central alocarea unui numar de identificare digitala, atribuit in scop fiscal, care sa fie utilizat la interactiunea persoanei fizice cu sistemele digitale in care se solicita identificarea sa prin inscrierea codului numeric personal.


La solicitarea persoanei fizice, acest numar va fi comunicat fie prin utilizarea serviciului „Spatiul privat virtual” fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare in mediu electronic (de exemplu, o aplicatie pusa la dispozitia persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon). Astfel, o persoana fizica poate alege sa isi dovedeasca identitatea in relatia cu organul fiscal, utilizand acel numar de identificare digitala in scop fiscal in locul codului numeric personal. 

Proiectul mai prevede ca odata cu solicitarea deschiderii unui cont bancar, a unui cont de plati sau inchirierea unei casete de valori, institutiile de credit, institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica transmit
organului fiscal central solicitarea de atribuire a numarului de identificare fiscala sau, dupa caz, a codului de inregistrare fiscala, pentru persoanele fizice nerezidente sau pentru persoanele juridice care nu detin cod de identificare fiscala. 

Pe baza datelor transmise, Ministerul Finantelor atribuie numarul de identificare fiscala sau, dupa caz, codul de inregistrare fiscala, inregistreaza fiscal persoana respectiva si comunica institutiei de credit, institutiei de plata sau institutiei emitente de moneda electronica informatia referitoare la inregistrarea fiscala in termen de 5 zile de la data solicitarii atribuirii numarului de identificare fiscala sau, dupa caz, a codului de inregistrare fiscala. 

Totodata se emite certificatul de inregistrare fiscala, care se pastreaza de catre organul fiscal pana la data ridicarii de catre contribuabil sau imputernicitul acestuia. 

In proiect se mai arata ca in cazul in care solicitarea de atribuire a numarului de identificare fiscala sau, dupa caz, a codului de inregistrare fiscala se realizeaza prin intermediul aplicatiei online a A.N.A.F., numarul de identificare fiscala sau, dupa caz, codul de inregistrare fiscala se comunica institutiei de credit, institutiei de plata sau institutiei emitente de moneda electronica prin aplicatia online spre a fi inregistrat in evidentele informatice ale acesteia.

De asemenea, o persoana nerezidenta care nu detine cod numeric personal si este subiect intr-un raport juridic fiscal, se inregistreaza fiscal si primeste un numar de identificare fiscala unic pe care il va utiliza pentru indeplinirea obligatiilor fiscale.

Foto: pexels.com

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016