Analizam cazul unei II (intreprindere individuala) care are activitate in agricultura, cu cod CAEN 0111 (teren in arenda). Este platitoare de impozit pe venit in sistem norma de venit. In anul 2021 venitul net realizat a fost de 510.000 lei.
In aceasta situatie, ramane la norma de venit sau are obligatia trecerii in sistem real? Iata cum rezolva specialistul nostru studiul de caz si ce trebuie avut in vedere incepand cu anul 2023.
Trecerea de la norma de venit la sistem real: raspunsul specialistului
Potrivit art. 69 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Asadar, activitatile independente care sunt impuse cu norme de venit si obtin un venit brut (venit incasat in cursul anului) peste 100.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal), incepand cu anul fiscal urmator au obligatia de a stabili venitul net in sistem real, conform regulilor contabilitatii in partida simpla.
In cazul mentionat, II cu norma de venit care in anul 2021 a depasit plafonul de 100.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal 2021), trebuie sa aplice regulile contabilitatii in partida simpla (sistem real) incepand cu anul 2022.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu, expert contabil, consultant fiscal, auditor financiar.
Autor:
Redactia PortalPFARedactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.