Analizam in randurile de mai jos cazul unei persoane fizice care detine terenuri si infiinteaza un PFA. Care este procedura si ce spune legea, vom afla de la specialistul nostru.
Expertul nostru va explica detaliat cum se face trecerea terenurilor din patrimoniul persoanei fizice in cel al PFA.
Trecerea unor terenuri din patrimoniul persoanei fizice in cel al PFA: raspunsul specialistului
Operatiunea privind trecerea terenurilor din patrimoniul persoanei fizice in cel al PFA este definita de OUG nr. 44/2008, cu modificarile ulterioare, la art. 2 lit. j) si anume: ”j) patrimoniul de afectatiune - masa patrimoniala in cadrul patrimoniului intreprinzatorului, reprezentand totalitatea drepturilor si obligatiilor afectate, prin declaratie scrisa ori, dupa caz, prin acordul de constituire sau printr-un un act aditional la acesta, exercitarii unei activitati economice”.
Terenurile transferate din patrimoniul personal in patrimoniul PFA se inregistreaza in Registrul Inventar al PFA ca aport in natura la activitatea acesteia (pct. 7 alin. (8) din normele metodologice emise in aplicarea art. 68 din Codul fiscal).
Preluarea in evidenta PFA se face pe baza unui proces verbal de predare primire incheiat intre PFA si PF. Aporturile in natura (terenurile) se inregistreaza in contabilitatea PFA la valoarea reevaluata conforma cu preturile practicate pe piata sau asa cum rezulta din raportul unei persoane calificate.
Totodata, trebuie mentionat in cartea funciara apartenenta bunurilor la patrimoniul de afectatiune, in baza art. 171 alin. 4 din Regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara, aprobat prin Ordinul ANCPI 700/2014.
Cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente a PFA-ului, pentru a fi deduse, trebuie sa respecte si prevederile referitoare la amortizare, reglementate la art. 28 din Codul fiscal, care mentioneaza faptul ca terenurile nu reprezinta active amortizabile, si de aceea nu pot fi deduse cheltuieli cu amortizarea.
La momentul instrainarii terenurilor inregistrate in patrimoniul PFA, cheltuielile cu valoarea acestora (valoarea reevaluata) sunt considerate deductibile, conform dispozitiilor art. 68 alin. (4) lit. k) din Codul fiscal.
” k) in cazul activelor neamortizabile prevazute la art. 28 alin. (4), cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii si reprezinta pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii, dupa caz”.
In situatia in care PFA are organizata evidenta pe baza datelor din contabilitate, inregistreaza venituri impozabile din valorificarea acestora (pretul de vanzare) si cheltuieli deductibile reprezentand valoarea de intrare a terenurilor.
Autor:
Redactia PortalPFARedactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.