Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Trecerea unor terenuri din patrimoniul persoanei fizice in cel al PFA. Ce spune legea


de Redactia PortalPFA la 03 Iun. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecerea unor terenuri din patrimoniul persoanei fizice in cel al PFA. Ce spune legea
Analizam in randurile de mai jos cazul unei persoane fizice care detine terenuri si infiinteaza un PFA. Care este procedura si ce spune legea, vom afla de la specialistul nostru.


Expertul nostru va explica detaliat cum se face trecerea terenurilor din patrimoniul persoanei fizice in cel al PFA.
 
 

Trecerea unor terenuri din patrimoniul persoanei fizice in cel al PFA: raspunsul specialistului

 
Operatiunea privind trecerea terenurilor din patrimoniul persoanei fizice in cel al PFA este definita de OUG nr. 44/2008, cu modificarile ulterioare, la art. 2 lit. j) si anume: ”j) patrimoniul de afectatiune - masa patrimoniala in cadrul patrimoniului intreprinzatorului, reprezentand totalitatea drepturilor si obligatiilor afectate, prin declaratie scrisa ori, dupa caz, prin acordul de constituire sau printr-un un act aditional la acesta, exercitarii unei activitati economice”.
 
Terenurile transferate din patrimoniul personal in patrimoniul PFA se inregistreaza in Registrul Inventar al PFA ca aport in natura la activitatea acesteia (pct. 7 alin. (8) din normele metodologice emise in aplicarea art. 68 din Codul fiscal). 
 
Preluarea in evidenta PFA se face pe baza unui proces verbal de predare primire incheiat intre PFA si PF. Aporturile in natura (terenurile) se inregistreaza in contabilitatea PFA la valoarea reevaluata conforma cu preturile practicate pe piata  sau asa cum rezulta din raportul unei persoane calificate.
 
Totodata, trebuie mentionat in cartea funciara apartenenta bunurilor la patrimoniul de afectatiune, in baza art. 171 alin. 4 din  Regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara, aprobat prin Ordinul ANCPI 700/2014.
          
Cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente a PFA-ului, pentru a fi deduse, trebuie sa respecte si prevederile referitoare la amortizare, reglementate  la art. 28 din Codul fiscal, care mentioneaza faptul ca terenurile nu reprezinta active amortizabile, si de aceea nu pot fi deduse cheltuieli cu amortizarea.
 
La momentul instrainarii terenurilor inregistrate in patrimoniul PFA, cheltuielile cu valoarea acestora (valoarea reevaluata) sunt considerate deductibile, conform dispozitiilor art. 68 alin. (4) lit. k) din Codul fiscal.
 
” k) in cazul activelor neamortizabile prevazute la art. 28 alin. (4), cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii si reprezinta pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii, dupa caz”.
 
In situatia in care PFA are organizata evidenta pe baza datelor din contabilitate, inregistreaza venituri impozabile din valorificarea acestora (pretul de vanzare) si cheltuieli deductibile reprezentand valoarea de intrare a terenurilor.
 

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.3 din 15 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016