Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Vanzare bunuri/mijloace fixe de catre o PFA. Ce prevede legislatia


de Redactia PortalPFA la 30 Mar. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare bunuri/mijloace fixe de catre o PFA. Ce prevede legislatia
Subiectul studiului de caz prezentat mai jos este o PFA care factureaza/incaseaza avansuri in vederea vanzarii unor utilaje. La momentul vanzarii utilajelor, persoana fizica autorizata se afla in insolventa), avand in vedere ca pretul vanzarii este mult superior valorii ramase a echipamentelor, diferenta este considerata profit impozabil? Dar daca pentru aceste utilaje s-a intocmit un raport de evaluare ce actualizeaza imobilizarile la pretul de vanzare?


Specialistul nostru raspunde in continuare la toate aceste intrebari.
 

PFA - vanzare mijloace fixe: raspunsul specialistului

 
La pct. 7 alin. (1) din normele metodologice, date in aplicarea Codului fiscal, se prevede ca:
 
7. (1) Potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi: venituri din vanzarea de produse si de marfuri, venituri din prestarea de servicii si executarea de lucrari, venituri din vanzarea sau inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, si orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, inclusiv incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale, precum si veniturile din dobanzile primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, din alte activitati adiacente si altele asemenea. In venitul brut se includ si veniturile incasate ulterior incetarii activitatii independente, pe baza facturilor emise si neincasate pana la incetarea activitatii.
 
Prin urmare, daca ati facturat/incasat avansuri pentru vanzarea acestor utilaje, desigur diferenta de facturat/incasa reprezinta venit impozabil pentru PFA, in anul 2023, iar daca este vorba despre marfuri/bunuri, cheltuiala cu acestea este deductibila fiscal, iar daca este vorba despre mijloace fixe, valoarea ramasa neamortiza este cheltuiala deductibila, la scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe.
 
Conform prevederilor de la art. 68 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:
(..)
d) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;
 
Prin urmare, daca este vorba despre mijoace fixe, pentru acestea trebuia calculata amortizarea fiscala (anual, conform Catalogul mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004).
 
Vanzarea utilajelor se va face la pretul pietei.
 
Pretul de vanzare poate fi justificat in baza unui raport de evaluare, expertiza tehnica, deca este vorba despre utilaje incadrate ca mijloace fixe, pentru a justifica pretul pietei,Acest lucru este recomandat, cand valoarea a scazut considerabil.
 
Pretul de piata reprezinta "suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.
 
In cazul unui control fiscal,autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoanele implicate, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei, potrivit art. 11 din Codul fiscal,in cazul in care pretul nu reflecta pretul pietei, in special daca vanzarea se face catre persoane afiliate (ex. asociati).
 
 
 
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016