Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Vanzare teren PFA cu norma de venit: ce pasi trebuie urmati?


de Redactia PortalPFA la 18 Aug. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare teren PFA cu norma de venit: ce pasi trebuie urmati?
Analizam cazul unei PFA inregistrata atat la Anaf, cat si la Registrul Comertului, platitoare de TVA, ce obtine venituri din activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit. Aceasta persoana detine un teren in Judetul Buzau pe suprafata caruia cultiva arbusti fructiferi si pe baza caruia isi obtine veniturile. Terenul se vinde. Cele 5 coduri CAEN sunt activate la sediul secundar din Judetul Buzau.


In acest caz, mai poate detine PFA? Este obligat sa schimbe modul de impozitare, din norma de venit in sistem real? Trebuie sa faca modificari la Registrul Comertului? Specialistul nostru ofera toate explicatiile mai jos, alaturi de pasii care trebuie urmati in acest caz.
 

Vanzare teren PFA cu norma de venit: raspunsul specialistului

 
Art. 69 Cod fiscal : Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
 
(9)Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Asadar, daca PFA ul a depasit cifra de afaceri de 100.000 lei (venit brut anual), se pune problema trecerii la sistemul de impozitare in sistem real, optiune care se exercita prin intermediul Declaratiei unice.
 
Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv , in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
 
Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. Pentru 2021 termenul este de 25 mai 2022.
 
Venitul care se obtine din vanzarea terenului care face parte din patrimoniul afacerii este venit impozabil la nivelul PFA-ului, deci, va intra in determinarea plafonului de 100.000 euro, peste care PFA-ul va trece in sistem real incepand din anul fiscal urmator.
 
Asadar, este necesar sa analizati daca venitul obtinul din vanzarea terenului determina schimbarea modului de impozitare al PFA ului, ia daca este cazul , depuneti declaratia unica si bifati acest mod de impozitare pe mai departe. Contabilizarea veniturilor si cheltuielilor in sistem real se va tine corespunzator.
 

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin, expert contabil.

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016