Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Venituri din comert online: care sunt obligatiile fiscale?


de Redactia PortalPFA la 28 Mai. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din comert online: care sunt obligatiile fiscale?
Studiul de caz de mai jos analizeaza obligatiile fiscale ale unei persoane fizice din Romania care obtine venituri din vanzarea de imbracaminte pe platforme online, atat in Uniunea Europeana, cat si in afara acesteia. Veniturile realizate sunt incasate intr-un cont bancar in euro, deschis in Romania. De asemenea, avand in vedere ca vanzarile se realizeaza in Uniunea Europeana si in afara acesteia, persoana fizica trebuie sa se conformeze si regulilor privind TVA.


Asadar, in randurile urmatoare analizam in detaliu obligatiile fiscale pe care le are o persoana fizica din Romania in contextul comertului online, contribuind astfel la o mai buna intelegere si conformare fiscala.

Intrebare: "O persoana fizica obtine venituri de pe platforme online (vinde imbracaminte) in UE si in afara UE. Incasarile intra in contul de euro al persoanei fizice din Romania.
Ce obligatii fiscale are persoana fizica din Romania?"

Raspuns: Pentru veniturile din activitatea de comert (vanzare imbracaminte) realizata in 2023, persoana fizica din speta noastra trebuie sa completeze in formularul declaratiei unice sectiunile aferente declararii impozitului pe venit, CAS, CASS pentru categoria veniturilor din alte surse: 10.Alte surse definite conform art.114 din Codul fiscal. Declaratia unica se depune anual, pe CNP, pana la data de 25 mai al anului viitor. Pentru anul 2023, termenul limita de depunere a declaratiei unice este de 27.05.2024.

Atentie! Daca in schimb persoana fizica din speta noastra desfasoara activitate cu caracter de continuitate, atunci are obligatia sa se autorizeze ca PFA sau SRL.

Chiar daca nu a facut inca acest lucru, impozitele si contributiile trebuie platite oricum catre statul roman: impozit pe venit 10%, CASS 10% in functie de 6/12/24 salarii minime, dupa cum ati obtinut veniturile din activitatea de comert prestata prin vanzari online. Se vor lua in considerare sumele incasate in contul de EUR, la cursul BNR de la data incasarii.

Venituri din alte surse conform art. 114 alin. (2) lit. g) si a Normelor de aplicare ale acestuia ar fi categora pentru care datorati impozite in situate data.

Baza legala:

(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:

g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;

Norme de aplicare:

(2) In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activitati independente si cap. VII Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura din titlul IV al Codului fiscal.

Potrivit art. 116 din Codul fiscal:

(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decat cele prevazute la art. 115 alin. (1), precum si cele prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l) au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

(2) Impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra:

a) venitului brut, in cazul veniturilor din alte surse pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, altele decat cele prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l);

Conform art. 155 alin. (1) lit. h), respectiv art. 170 si 174 ind. 1 din Codul fiscal:

ART. 155 - Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate

(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.

ART. 170 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(2) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(3) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza:

f)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.

(4) La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (3) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.

(5) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

ART. 1741 - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h)

(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia.)

Asadar, pentru veniturile din alte surse incasate in anul 2023 veti depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile la asigurarile sociale de sanatate datorate.

Impozitul datorat este in cota de 10% din venitul brut.

CASS se calculeaza in cota de 10% asupra:
  • nivelului a 6 salarii minime brute pe tara in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
  • nivelului a 12 salarii minime brute pe tara in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara;
  • nivelului a 24 salarii minime brute pe tara in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
In prezent, salariul minim brut pe tara este 3.300 lei, iar pentru anul 2023 se va lua in calcul salariul minim brut de 3.000 lei.

In ceea ce priveste sumele incasate din rambursuri (ptr comert online), acestea intra in calculul veniturilor brute realizate din alte surse.

Pe declaratia unica 2023/2024 completati astfel:

Pentru anul 2023

SECTIUNEA I.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania

SUBSECTIUNEA I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli ...............X

SUBSECTIUNEA I.1.2 Date privind impozitul pe veniturile din activitati independente realizate din Romania, impuse pe baza de norme de venit in cazul contribuabililor care au inceput activitatea in luna decembrie a anului de impunere SUBSECTIUNEA I.1.3 Date privind impozitul pe veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, impuse pe baza normelor de venit

SECTIUNEA I.2: Date privind veniturile realizate din strainatate

SUBSECTIUNEA I.2.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate

Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate pentru venituri asimilate salariilor pentru activitatea desfasurata in strainatate
SUBSECTIUNEA I.2.2

SECTIUNEA I.3 Date privind contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorate

SUBSECTIUNEA I.3.1 Date privind contributia de asigurari sociale(CAS) datorata

SUBSECTIUNEA I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata...................................... X

Atentie! Cheltuielile nu pot fi deduse pentru ca pentru aceasta ar fi trebuit sa fiti autorizat ca PFA sau SRL si sa va organizati contabilitate.

Important! Sa aveti mare grija si la implicatiile TVA, mai exact la obligatia inregistrarii in scopuri de TVA. Daca PF din speta noastra desfasoara activitate economica (cu caracter de continuitate) si depaseste plafoanele TVA impuse (300.000 lei cifra de afaceri anuala, dar avem si plafonul de 10.000 EUR vanzari la distanta aplicabil pentru vanzarile realizate in UE, etc.), atunci se considera ca PF este impozabila din punct de vedere TVA si va trebui sa colecteze TVA.

Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.67 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016