de Viorica Ghinea la 04 Sep. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 18/2018 si OUG 25/2018, atat in ceea ce priveste CAS cat si in ceea ce priveste CASS, in masura in care persoana fizica beneficiara a venitului estimeaza ca realizeaza venituri sub plafonul anual de 12 salarii minime brute de tara, aceasta nu va datora cele doua contributii, platitorul neavand obligatia de a le calcula, retine, plati si declara. Beneficiarul de venit va putea insa opta pentru plata CAS si CASS prin Declaratia unica, potrivit art. 148 alin. (3) si art. 180 alin. (1) lit. a) si (2) din Codul fiscal.
In cazul in care veniturile din drepturi de autor sunt realizate din mai multe surse (platitori de venit), iar nivelul venitului net din drepturi de autor estimat a se realiza pe fiecare sursa este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, insa venitul net cumulat de la toti platitorii este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara, persoana fizica este cea care are obligatia depunerii Declaratiei unice 212. Platitorii nu retin la sursa contributiile intrucat nivelul venitului net estimat de la fiecare este inferior plafonului de 12 salarii minime brute pe tara.
Codul fiscal creaza obligatia de a include in contractul incheiat intre parti prevederi referitoare la desemnarea sau nu a platitorului de venit pentru retinerea si plata contributiilor sociale obligatorii in situatiile in care este estimat un venit net anual care depaseste plafonul.
Astfel, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 22.800 lei, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca CAS si CASS, precum si sa depuna Declaratia 112.
In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiilor prin retinere la sursa, in anul in curs, precum si venitul ales pentru care datoreaza CAS. Nivelul contributiilor calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiilor anuale datorate.
Asadar in cazul unui singur platitor de venit, iar nivelul venitului net estimat pentru anul curent este cel putin egal cu 22.800 lei, vor fi retinute CAS si CASS conform prevederilor din contract, fiind necesare prevederi in contract cu privire la desemnare si nivelul contributiilor retinute.
In aceeasi situatie este si persoana fizica ce cumuleaza la nivel de an venituri din drepturi de autor de la mai multi platitori de venituri peste plafonul de 22.800 lei si veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat acest nivel. Persoana fizica urmeaza sa desemneze prin contractul incheiat intre parti acel platitor de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 22.800 lei si care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributiile in anul in curs. Calculul, retinerea, virarea si declararea contributiilor vor reveni asadar acelui platitor desemnat de la care realizeaza venituri care depasesc plafonul.
Temeiul legal il reprezinta art. 151 alin.(5) – (6) si art. 174 alin.(5) – (6) din Codul fiscal.
Asadar desemnarea unui platitor de venituri sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributiile intervine in situatia in care acestea sunt datorate, nivelul venitului net estimat depasind 22.800 lei.
Avand in vedere cele analizate, notificarea platitorului cu privire la neretinerea CAS si CASS in situatia in care persoana fizica beneficiara a venitului estimeaza un venit net anual inferior plafonului de 22.800 lei poate clarifica obligatiile partilor. Platitorul nu va putea fi desemnat in aceasta situatie sa calculeze, sa retina si sa plateasca CAS si CASS.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii