de Victor Achim la 05 Mar. 2018
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Contractul acesta este incheiat pe persoana fizica, iar veniturile incasate sunt declarate anual prin declaratia 201, nu sunt luate in calcul la veniturile PFA-ului. Vom dezbate in randurile urmatoare daca este in regula ca acest contract sa ramana pe persoana fizica si sa nu fie inclus in veniturile PFA-ului in conditiile in care persoana are un PFA in care desfasoara exact acelasi gen de servicii.
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit art. 67 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Conform punctului 6 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, date in aplicarea prevederilor art. 67 din Codul fiscal, se supun impozitului pe veniturile din activitati independente persoanele fizice care realizeaza aceste venituri in mod individual si/sau intr-o forma de asociere constituita potrivit dispozitiilor legale si care nu da nastere unei persoane juridice, in vederea desfasurarii de activitati in scopul obtinerii de venituri.
Exercitarea unei activitati independente, reglementata prin art. 67 din Codul fiscal, presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri.
Astfel, din punct de vedere fiscal veniturile obtinute sunt venituri din activitati independente. Faptul ca aveti incheiat contract pe persoana nu modifica regimul de impozitare.
Pentru a exista corespondenta intre tratamentul juridic si cel fiscal, opinia mea este ca ar trebui sa refaceti contractul si sa considerati veniturile ca fiind obtinute pe PFA.
Este considerata persoana impozabila in sensul tva orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice (activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
Contractul de consultanta financiara cu o persoana juridica nerezidenta, in baza caruia incaseaza lunar o suma, conform unei anexe este o activitate economica, deci sunteti persoana impozabila din punct de vedere al tva, chiar daca respectivul contract este incheiat pe persoana fizica.
Deci aveti in vedere si faptul ca in cazul prestarilor intracomunitare de servicii pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de tva conform art. 317 din codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro dfe Daniel Crevelescu - Economist.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Ultimele articole
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii