Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Legea nr. 129/2019: ce obligatii are o PFA care tine contabilitate?


de Redactia PortalPFA la 21 Ian. 2020
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 129/2019: ce obligatii are o PFA care tine contabilitate?
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului a starnit o multime de controverse in ultima perioada in randul operatorilor economici din Romania. Acest act normativ aduce in prim plan noi obligatii, proceduri si sanctiuni la care contribuabilii vizati trebuie sa fie atenti.


In continuare, dezbatem cazul unei PFA care este expert contabil si este inregistrata doar la Administratia financiara pentru care a primit un CIF, nu si la Registrul Comertului. Aceasta presteaza servicii contabile unor firme in baza unor contracte si doreste sa afle daca are vreo obligatie in ceea ce priveste Legea nr. 129/2019.

Specialistul nostru prezinta mai multe informatii despre Legea nr. 129/2019 si despre obligatiile pe care le-ar putea avea o PFA care tine contabilitate.
 

Legea nr. 129/2019 si obligatiile unei PFA: raspunsul specialistului

 

Potrivit art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, ,,intra sub incidenta prezentei legi urmatoarele entitati raportoare: (…) e) auditorii, expertii contabili si contabilii autorizati, cenzorii, persoanele care acorda consultanta fiscala, financiara, de afaceri sau contabila;”
          
Prin urmare, un expert contabil este o entitate raportoare in sensul Legii nr. 129  si trebuie sa se conformeze tuturor obligatiilor ce ii revin potrivit acestei legi, in termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia (potrivit art. 60 alin. (3)), respectiv pana la data de 21 ianuarie 2020, potrivit comunicatului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor  (ONPCSB) afisat la http://www.onpcsb.ro.
          
Potrivit art. 7 alin. (1) si (4) din Legea nr. 129/2019 ,,(1) Entitatile raportoare au obligatia de a raporta catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro.
          
(4) In sensul alin. (1), termenul tranzactie include si operatiunile a caror valoare este fragmentata in transe mai mici decat echivalentul in lei a 15.000 euro, care au elemente comune cum ar fi: partile tranzactiilor, inclusiv beneficiarii reali, natura sau categoria in care se incadreaza tranzactiile si sumele implicate. Entitatile raportoare stabilesc in politici si normele interne prevazute la art. 24 alin. (1), proportional cu riscul spalarii banilor si finantarii terorismului la care sunt expuse, termenul in care elementele comune prezinta relevanta, precum si orice alte scenarii ce ar putea da nastere unor tranzactii legate intre ele’’.
          
Potrivit art. 23 alin. (1) si (4) din Legea 129/2019 “(1) Entitatile raportoare au obligatia de a desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea prezentei legi, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului, exclusiv in format electronic, prin canalele puse la dispozitie de catre acesta.
          
(4) Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile persoanelor fizice ce au calitatea de entitate raportoare, precum si entitatilor raportoare prevazute la art. 5 alin. (1) lit. i)’’.

Prin urmare, avand calitatea de entitate raportoare aveti obligatia desemnarii unei persoane in relatia cu ONPCSB, pana la data de 21 ianuarie, care trebuie sa raporteze catre ONPCSB, de indata tranzactiile suspecte, precum si tranzactiile in numerar mai mari de 10.000 euro.
          
Etapele obtinerii unui cont pentru raportarea on-line:


    1.  Accesarea Sistemul Electronic de Transmisie Date(SETD) la adresa https://raportare.onpcsb.ro
    2. Completarea datelor in pagina de inregistrare
    3. Tiparirea si salvarea formularului generat, continand solicitarea de alocare a unui cont de utilizator
    4. Transmiterea la ONPCSB a formularului semnat si stampilat, in original prin posta, curier sau depunere la registratura
    5. Comunicarea de catre ONPCSB a parolei de acces prin unul din modurile de mai jos:

    • predare personala reprezentantului care depune la registratura solicitarea, in baza unei imputerniciri si a documentului de identitate
    • prin posta este necesara comunicarea adresei complete de corespondenta.

Pe pagina www.onpcsb.ro la sectiunea “Intrebari si rapunsuri” exista lamuriri referitor la completarea rubricilor pentru obtinerea contului pentru raportari on-line, in Sistemul Electronic de Transmisie Date, de catre entitatile raportoare - profesii liberale:
          
1. Persoanele fizice - profesie liberala selecteaza din lista, la rubrica Tipul entitatii, optiunea Persoana fizica.

2. Persoanele fizice autorizate - profesie liberala selecteaza din lista, la rubrica Tipul entitatii optiunea Persoana juridica; la rubrica Forma de organizare, selecteaza optiunea Persoana fizica autorizata; la rubrica Categorie, alege tipul de activitate desfasurata (de exemplu: persoana care acorda consultanta fiscala sau contabila).

3. Alte entitati raportoare - profesie liberala (de exemplu: cabinete individuale, birouri individuale, societati civile, etc.) selecteaza din lista, la rubrica Tipul entitatii, optiunea Persoana juridica; la rubrica CAEN, selecteaza optiunea Fara cod CAEN.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.23 din 28 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 2 comentariiAdauga comentariul tau

Docan Neculai 2020-01-29 19:47:47

ONPCSB va contrazice !!!
Precizari importante de la ONPCSB:
Persoanele fizice ce au calitatea de entitate raportoare NU au obligatia de a desemna o persoana in relatia cu Oficiul. Obligatia prevazuta la art. 23 alin. 1 din Legea nr. 129/2019, de desemnare a unei persoane in relatia cu Oficiul, trebuie indeplinita de insasi entitatea careia ii revine respectiva obligatie, si NU de catre auditorul, expertul contabil, contabilul autorizat, cenzorul sau persoana care ii acorda consultanta fiscala, financiara, de afaceri sau contabila. De asemenea, raportarea catre Oficiu a tranzactiilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, efectuate de catre clientii entitatilor mentionate la art. 5 alin.1 lit. e din Legea nr. 129/2019, revine clientilor insisi si NU auditorului, expertului contabil, contabilului autorizat, cenzorului sau persoanei care ii acorda consultanta fiscala, financiara, de afaceri sau contabila.

nedelea paula 2020-01-23 09:52:15

buna ziua .multumesc pt precizarile facute cu privire la etapele obtinerii unui cont pt raportare on-line.Am efectuat completarea in pagina de inregistrare,am primit mesajul ca datele sunt corecte si mai departe scuze pt erori de inregistare. Termenul deja a trecut.Nu avem adresa de corespondenta: decat simplu ONPCSB

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016