Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Livrari intracomunitare facute de catre o PFA neinregistrata in scopuri de TVA. Care sunt obligatiile?


de Redactia PortalPFA la 01 Sep. 2020
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrari intracomunitare facute de catre o PFA neinregistrata in scopuri de TVA. Care sunt obligatiile?
Subiectul de astazi este o PFA cu obiect de activitate manufactura bunuri, neinregistrata in scopuri de TVA, care urmeaza sa faca o livrare intracomunitara de bunuri in Anglia, prin Posta Romana, unei firme care va vinde aceste bunuri cu amanuntul in magazinul propriu.


Specialistul Ionut Jinga explica in randurile de mai jos ce obligatii are PFA-ul in ceea ce priveste TVA-ul.
 

Obligatii pentru livrari intracomunitare facute de catre o PFA: raspunsul specialistului

Potrivit art 317 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

,,(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) - d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;

b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;

c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;

d) persoana impozabila care aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 3151, care nu este deja inregistrata conform lit. a) - c) ori a alin. (2), daca efectueaza livrari intracomunitare de bunuri prevazute la art. 3151 alin. (8) lit. c) sau d), inainte de livrarea bunurilor’’.

Avand in vedere aceste prevederi, rezulta faptul ca in cazul livrarii intracomunitare de bunuri, o persoana juridical neimpozabila nu trebuie sa obtina cod special de TVA, prin urmare nu va depune nici declaratia recapitulativa 390.

In concluzie, facturile se emit fara TVA (regimul intreprinderilor mici) si  nu exista obligatii declarative privind TVA.
Numai in carzul atingerii plafonului de 300.000 lei trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art 316 Cod fiscal,  pana pe data de 10 a lunii urmatoare lunii atingerii sau depasirii plafonului cifrei de afaceri.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.27 din 11 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Constanta Bara 2020-09-02 10:24:08

Dac? PFA-ul din acest exemplu ar fi prestat servicii la sediul s?u pentru clientul din Anglia, ar fi trebuit s? se înregistreze în scop de TVA?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016