Fiscul poate reinterpreta independenta pe care o PFA trebuie sa o aiba fata de beneficiarul serviciilor, si sa reconsidere veniturile obtinute ca fiind venituri salariale, stabilind astfel si taxe si impozite suplimentare, in urma adoptarii OUG nr.6 din 7 aprilie 2015.
Actul legislativ prevede ca "activitate independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
-persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.”
In urma unei analize amanuntite asupra subiectului, expertii
Contexpert apreciaza ca cele mai multe PFA-uri au sanse reduse sa indeplineasca mai mult de trei conditii.
Potrivit
expertilor, realitatea desfasurarii relatiilor contractuale dintre un PFA si beneficiarul sau va suporta intotdeauna reinterpretari referitor la:
- Libertatea de a alege locul de munca, modul de desfasurare a activitatii si a programului de lucru, acestea fiind conditii cumulate. Va fi simplu pentru autoritatea fiscala sa dovedeasca neindeplinirea unei parti din aceasta conditie, atat timp cat specificul unei activitati poate impune ca aceasta sa se desfasoare, chiar si partial, in sediul beneficiarului ori intr-un anumit interval orar.
- Libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti. In unele companii aceasta clauza poate sa nu fie acceptabila; de asemenea, anumite PFA-uri au un singur client pe perioade foarte lungi de timp.
-. Utilizarea patrimoniului – folosirea sediului clientului, a serverelor si a wifi-ului acestuia vor naste semne de intrebare.
- PFA-urile din IT nu practica profesii liberale astfel incat sa aiba corpuri profesionale cu rol de reglementare sau supraveghere, deci nu vor putea indeplini vreodata aceasta conditie.
Atentie! Noile criterii nu aduc claritatea ceruta de mediul de business astfel incat sa nu apara erori de interpretare nici din partea organelor fiscale, nici a contribuabililor. Asteptarile erau ca odata cu amnistia fiscala, autoritatile sa elaboreze o legislatie care sa excluda aparitia unor abuzuri. In acest context, reamintim ca prevederile de la art. 7 din Codul Fiscal, primele conditii de independenta, exista de cinci ani, insa controalele care au dus la retratarea unor venituri au avut loc, pentru prima data, de-abia anul trecut.