Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

ANAF lamureste cum se depune formularul 200, cu termen la 25 mai


de Andrei Covaci la 18 Mai. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF lamureste cum se depune formularul 200, cu termen la 25 mai
Avand in vedere ca termenul de depunere a Declaratiei privind veniturile realizate din Romania (formularul 200) are termen de depunere 25 mai 2016, sesiunea online organizata de ANAF si-a propus sa lamureasca toti contribuabilii in acest sens.


Am selectat cele mai interesante intrebari si raspunsuri pe tema depunerii formularului 200 :

1. Am un PFA care desfasoara activitate de consultanta si audit in baza unor contracte de colaborare cu alte firme. In anul 2016 nu am realizat pana la data depunerii declaratiei 200, venituri la nivelul anului 2015. Nu intentionez suspendarea sau incetarea activitatii in 2016. Intrebarea este daca odata cu declaratia 200, pot sa depun si declaratia 220 pentru diminuarea venitului estimat.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania Da puteti depune declaratia privind venitul estimat/norma de venit odata cu declaratia privind venitul realizat, in situatia in care, din motive obiective, estimati ca veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.

2. Pentru un castig de 70 euro realizat in anul 2015,din jocuri de noroc, prin bwin.com,cum se procedeaza? Avand in vedere ca nu are cod fiscal...la ghiseu mi s-a spus ca nu au ce face cu declaratia mea fara cod fiscal. formularul 201 este pentru venituri realizate din strainatate ..pe internet nu poate fi completata cererea fara cod fiscal. care ar fi solutia ?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania Potrivit legislatiei in domeniu, organizarea si exploatarea jocurilor de noroc pe teritoriul Romaniei se realizeaza de persoanele care detin licenta de organizare si autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc, emise de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc pentru fiecare activitate in parte. In acest caz, declararea veniturilor se va face in formularul 200 - "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", pentru fiecare venit de la fiecare organozator in parte, corespunzator perioadelor de realizare a castigurilor respective.


In cazul in care veniturile sunt obtinute de la societati (organizatori de jocuri de noroc) care nu sunt inregistrate fiscal in Romania, aceste venituri se declara in formularul 201- "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", al carui termen de depunere este data de 25 mai 2016, formularul completandu-se pentru fiecare tara sursa de venit si corespunzator perioadelor de realizare a castigurilor respective. In formularul mentionat nu este necesar sa completati codul de identificare fiscala al organizatorului de jocuri de noroc.

3. O intreprindere individuala realizeaza venituri din productia muzicala. Titularul, persoana fizica realizeaza venituri (separate de veniturile II) din drepturi de autor cu impunere la sursa de 10 %. Pe declaratia 200 declar ambele surse de venit pe doua pozitii separate?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania In situatia mentionata de dvs., formularul 200, se completeaza la cap. II, utilizand cate un cartus pentru fiecare categorie de venit (respectiv, un cartus din formular si unul din anexa acestuia).

4. Pentru drepturile de autor realizate in anul 2015. In declaratie se trec atat veniturile realizate cu impozitare la sursa 16% , cat si cele impozitate cu 10% la sursa? La "cheltuiala deductibila" se trece cota forfetara de 25% aplicata la venitul brut?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania In cazul in care venitul net din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala s-a calculat pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, D200 se completeaza astfel:


- la rd. 1. Venit brut - se inscrie suma reprezentand veniturile totale in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura realizate din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din toate sursele, in anul de raportare. La stabilirea veniturilor brute din drepturi de proprietate intelectuala se au in vedere atat sumele incasate in cursul anului, cat si retinerile in contul platilor anticipate efectuate cu titlu de impozit si contributiile obligatorii, efectuate de platitorii de venit;
- iar la rd. 2. Cheltuieli deductibile - se inscrie valoarea rezultata prin insumarea cheltuielilor forfetare si a contributiilor sociale obligatorii platite, potrivit legii.
In cazul in care ati optat prin contract ca platitorul de venit sa va retina 16% impozit, atunci nu mai aveti obligatia depunerii D200 pentru ca impozitul este final.

5. O persoana fizica neinregistrata fiscal, care a desfasurat in 2015 activitate de asistenta in brokeraj in baza unui contract de mandat cu un broker de asigurari, trebuie sa depuna declaratia 200? Mentionez ca brokerul a retinut si virat din comision 16% impozit si 5,5%CASS.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania Intrucat platitorul de venit a retinut si a virat impozitul de 16%, reprezentand impozit final, in cazul prezentat de dvs. nu exista obligatia depunerii declaratiei 200 .

Sursa: ANAF

 


Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.5 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016