Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

ANAF reglementeaza utilizarea banilor din contul de TVA


de Victor Achim la 11 Oct. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF reglementeaza utilizarea banilor din contul de TVA
Agentia Nationala de Administrare Fiscala supune dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care se reglementeaza modul in care pot fi utilizate sumele din contul de TVA, in cazul infiintarii popririi sau valorificarii bunurilor.


Astfel, operatiunile care dau drept la debitarea contului de TVA, cu acordul ANAF, sunt:
 
a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de executare silita competente;
b) infiintarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, de organele de executare silita competente;
c) infiintarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, de catre organele de executare silita competente;
d) valorificarea bunurilor mobile/imobile sechestrate/confiscate, de catre organele de executare silita sau cele de valorificare a bunurilor confiscate competente.
 
Totodata, prin proiectul de ordin supus aprobarii, se reglementeaza inclusiv documentul prin care structura fiscala centrala isi da acordul pentru debitarea contului de TVA, care poate fi reprezentat, dupa caz, de Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, Acordul pentru debitarea contului de TVA, eliberat de structura de executare silita/valorificare in cazul valorificarii bunurilor.
 
Prin proiectul de act normativ, se reglementeaza si faptul ca:
 
- in cazul popririi bancare, contul de TVA al debitorului poate fi debitat cu toata suma existenta in cont pana la concurenta sumei inscrisa in adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti;
- in cazul popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti sau asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, contul de TVA poate fi debitat cu TVA-ul datorat debitorului, in baza relatiilor comerciale existente intre acesta si tertul poprit sau autoritatea sau institutia publica, dupa caz;
- in cazul valorificarii bunurilor, contul de TVA poate fi debitat cu TVA-ul rezultat din valorificarea bunurilor.
 
Reamintim ca prin Ordonanta Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA, a fost stabilit faptul ca persoanele impozabile si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal, au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA. De asemenea, potrivit art.9, alin.(1), lit. l) din actul normativ mai sus invocat, conturile de TVA ale persoanelor mai sus mentionate, se debiteaza si cu alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu acordul administratiei fiscale.

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016