Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA


de Ana Tudor la 15 Dec. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA
Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA de catre autoritatea fiscala este reglementata de art. 153 alin. (9) din Codul fiscal.


Vom analiza in materialul urmator o situatie specifica. Avem un cabinet de contabilitate. Putem beneficia de anularea din oficiu a codului de inregistare in scopuri de TVA daca depunem doua deconturi de TVA consecutiv in zero?

In ce alte conditii se poate anula din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA? Care sunt consecintele fiscale daca s-au efectuat achizitii intracomunitare de catre o societate platitoare de TVA fara sa fie inscrisa in ROI?

Conform 153 alin. (9) din Codul fiscal anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA de catre autoritatea fiscala intervine in urmatoarele cazuri:

- Daca contribuabilul este declarat inactiv conform Codului de procedura fiscala, de la data declararii ca inactiva.

- daca a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, de la data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului;

- Daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau unele fapte ce reprezinta infractiuni la regimul economic si/sau instituirea raspunderii in solidar.

- Daca timp de 6 luni de zile nu au fost depuse deconturile de TVA sau nu s-au facut achizitii sau livrari in sfera TVA.

- Daca persoana impozabila nu era obligata si nici nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.

- La momentul la care societatea solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, avand o cifra de afaceri mai mica decat plafonul de inregistrare.

- Daca societatea nu poate justifica indeplinirea conditiilor de desfasurare a activitatii economice in conditiile OpANAF nr. 17/2015 privind criteriile de conditionare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Daca societatea este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri taxabile fara sa fie inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari, exista urmatoarele consecinte fiscale:

- societatea inregistreaza in continuare obligatia platii TVA prin taxare inversa inregistrand suma de TVA atat ca TVA deductibila cat si ca TVA colectata in decontul de TVA;
- societatea depune declaratia recapitulativa 390;
- societatea isi insuseste riscul sanctionarii contraventionale cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei cu posibilitatea platii in 48 ore a jumatate din minim;
 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016