Indiferent de scopul achizitiei de moneda virtuala, in scopul stocarii si revanzarii dupa o perioada mai lunga de timp, in scop investitional, vanzare cumparare pe termen scurt, relevant este evidentierea castigului din tranzactii de moneda virtuala cu ocazia retragerilor dintr-un an.
Intrebare: "O persoana fizica tranzactioneaza monede virtuale. Daca retrage sume in cursul lunii decembrie 2024, este obligat sa plateasca impozit? Cum se calculeaza si care este cota de impozit?"
Platforma ar trebui sa ofere acel activity statement, cu situatia investitiilor, castigurilor pe un an astfel incat sa puteti completa
declaratia unica pentru castigurile realizate.
Pentru tranzactiile crypto to crypto, respectiv tranzactiile ce nu sunt consemnate intr-un cont bancar, profitul este strict in evidenta si la latitudinea detinatorului de cont in platforma de tranzactionare.
Astfel, pentru identificarea corecta a sumelor investite si a sumelor retrase este necesara urmarirea tranzitului acestor sume intr-un cont bancar.
- depuneri din contul bancar in contul bursei de tranzactionare de monede virtuale (viramentul sumei de investit in contul bursei)
- retragere de sume din contul bursei de tranzactionare in contul curent.
Platforma de tranzactionare trebuie sa va ofere informatii referitor la sumele avansate, sumele retrase, castiguri, istoric de tranzactionare.
Asadar, in masura in care aveti retrageri din contul bursei de tranzactionare in contul curent este necesar sa determinati corespondentul costului initial alocat sumei retrase. Aici ar trebui sa aveti informatii direct din platforma de tranzactionare (suma investita-suma retrasa in monede virtuale).
Pentru suma incasata in luna decembrie va trebui sa determinati care este pretul de achizitie/valoarea investitiei intiale, pentru a putea calcula daca activitatea a generat castig sau pierdere. Pe scurt, se va avea in vederea valoarea investita in data initiala, iar aceasta suma se va scadea din valoarea incasata impreuna cu eventualele comisioane percepute de platforma.
- Daca rezulta un castig, acesta se va
impozita cu 10% si se vor analiza totodata plafoanele de mai jos pentru a verifica daca este necesar si
plata contributiilor sociale (aditional fata de impozitul de 10%).
- Daca rezulta o pierdere, atunci nu se retin niciun fel de taxe (nici impozit pe venit, nici contributii sociale).
Din punct de vedere fiscal, castigurile din tranzactionarea monedelor virtuale sunt considerate venituri impozabile din alte surse, astfel cum se precizeaza la art. 114(2) lit m) din Codul fiscal.
1. Impozit pe venit
Potrivit prevederilor de la art. 116 lit. c), impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra:
c) castigului din transferul de moneda virtuala in cazul veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.
Castigul realizat din criptomonede se declara la capitolul 1 din declaratia unica, I.1.1.Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, se bifeaza rubrica de Alte surse si rubrica 10.3.Venituri prevazute la art.114 alin.(2) lit.m) din Codul fiscal si se completeaza suma din tabel in chenar rosu.
2.CAS
Daca persoana fizica nu are calitatea de salariat datoreaza CAS daca realizeaza din drepturi de autor venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.
Contributia de asigurari sociale se calculeaza si se declara de persoana fizica care obtine venituri din drepturi de autor de la platitori din strainatate sau din Romania, dar care nu au obligatia de a conduce evidenta contabila daca cumulate aceste venituri se situeaza peste nivelul a 12 salarii minime pe tara.
In anul 2024, contributia de asigurari sociale (CAS) este in cota de 25% si se aplica la o baza de calcul reprezentata de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara;
2. CASS
In cazul contributiei la sistemul de sanatate, trebuie sa fie avute in vedere la stabilirea plafonului, toate veniturile realizate de persoana fizica cu exceptia celor din salarii si asimilate salariilor.
Astfel, conform art. 170 din Codul fiscal:
Art. 170: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), dupa cum urmeaza:
a)venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b)venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c)venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d)venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e)venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
In anul 2024, contributia la sistemul de sanatate se calculeaza si se declara de persoana fizica care realizeaza venituri din cele mai sus enumerate ce ating nivelul a 6 salarii minime brute pe tara. Cota este de 10%.Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.
La fel ca si in cazul CAS, trebuie sa ne raportam la salariul minim brut pe tara in vigoare in anul realizarii castigului. Spre deosebire de CAS, observam ca exista un plafon minim de 6 salarii minime pe tara.
Termenul pentru depunerea declaratiei unice pentru veniturile drepturi de autor si din tranzactii cu moneda virtuala din strainatate este 25 mai al anului urmator celui de realizare a veniturilor. De exemplu, pentru veniturile realizate in 2024 impozitul se declara pana la data de 25 mai 2025.
In ceea ce priveste contributiile sociale, daca se datoreaza, persoana fizica trebuie sa depuna declaratia privind contributiile estimate in termen de 30 de zile de la realizarea veniturilor ori pana la data de 25 mai a anului pentru care estimeaza depasirea plafoanelor.
Termenul de plata pentru impozit si contributii este 25 mai al anului urmator.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com