Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Ce taxe si impozite vor avea de platit PFA-urile din 2016


de Cecilia Pavelescu la 14 Dec. 2015 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce taxe si impozite vor avea de platit PFA-urile din 2016
Intrarea in vigoare a noul Cod fiscal de la 1 ianuarie 2016 dezavantajeaza semnificativ PFA-urile, in favoarea microintreprinderilor.


Incepand cu 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividente scade la 15% la 5% pentru microintreprinderi, in timp ce pentru PFA-uri majoritatea taxelor vor fi majorate. Dintre acestea, amintim impozitul pe sediul social care va creste semnificativ pentru PFA-uri de anul viitor.

De asemenea, din ianuarie 2016 se va plati CAS pentru veniturile din activitati independente indiferent daca persoana fizica are si venituri din salarii sau nu.

In aceasta situatie, persoana fizica autorizata opta intre cota CAS de 10,5% (cota individuala) aplicabila venitului net realizat sau 26.3% daca opteaza pentru un stagiu de cotizare complet.

"Modul de plata a CAS este urmatorul : in timpul anului PFA in sistem real are obligatia de a efectua plati anticipate avand ca baza de calcul lunara : 35% din castigul salarial mediu brut pe economie, urmand ca in anul fiscal urmator, pe baza declaratiei de venit realizat, organele fiscale vor recalcula baza lunara de calcul al contributiei ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv cheltuielile cu CAS", a explicat expertul contabil Daniela Hristu.

In plus, din 2016, contributia la asigurarile sociale de sanatate este de  5,5% din: baza de calcul calculata ca diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri.

Contributia pentru asigurarea de somaj - 0,5% din baza de calcul si contributia pentru concedii si indemnizatii - 0,85% din baza de calcul sunt contributiile optionale pentru PFA din 2016.
 


Autor: Cecilia Pavelescu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.65 din 10 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Papsiu Leontin 2015-12-14 16:53:59

este valabil si la pfa la norma?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016