Specialistul nostru in legislatia muncii prezinta taxele pe care trebuie sa le aiba in vedere o PFA in anul 2023, tinand cont de noile modificari legislative.
Luam drept exeplu cazul unei PFA cu domeniul de activitate consultanta IT care foloseste sistemul de impozitare norma de venit. Daca din ianuarie 2023 va fi si angajat cu contract de munca de 8 ore, ce contributii va plati?
Taxe PFA 2023: raspunsul specialistului
Incepand cu anul 2023, persoanelor fizice autorizate le poate reveni obligatia de a plati contributii sociale, in functie de nivelul veniturilor realizate.
Astfel, incepand cu anul 2023, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Contributia de asigurari sociale (CAS) este in cota de 25% si se aplica la o baza de calcul reprezentata de venitul ales de persoana fizica, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara;
Incepand cu anul 2023, persoana fizica care obtine venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 6 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri:
- venituri nete din activitati independente,
- venituri din drepturi de proprietate intelectuale,
- venituri din asocierea cu o persoana juridica,
- venituri nete din cedarea folosintei bunurilor,
- venituri din investitii,
- venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
- venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.
Veniturile care se iau in calcul sunt:
a)venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente;
b)venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare;
c)venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,;
d)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
e)venitul si/sau castigul din investitii. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
g)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.
Nu exista exceptii de la plata contributiilor pentru faptul ca PFA realizeaza si venituri din salarii.
De asemenea, asupra veniturile din activitati independente se datoreaza impozit pe venit in cota de 10% aplicata asupra normei de venit conform prevederilor Codului fiscal.