Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Completarea Declaratiei unice. Cum se procedeaza daca a fost incasata indemnizatia pentru PFA


de Redactia PortalPFA la 01 Feb. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea Declaratiei unice. Cum se procedeaza daca a fost incasata indemnizatia pentru PFA
Analizam in acest material cazul unei PFA care aplica sistemul de impozitare norma de venit pentru anul 2020. Aceasta depune declaratia unica aferenta anului 2020 si achita taxele aferente anului 2020 in decembrie 2020. In perioada starii de urgenta incaseaza indemnizatie pentru 2 luni.


Avand in vedere ca sunt mai multe dileme la mijloc, cum se procedeaza in acest caz?
 
Trebuie redepusa declaratia unica a anului 2020 completand sectiunea 5 cu indemnizatia incasata? Pana cand trebuie achitate contributiile si taxele aferente indemnizatiei? In anul 2021, PFA-ul vrea sa aplice impozitare in sistem real. Poate sa cumuleze declaratia unica 2021 estimativ in sistem real si sa completeze si sectiunea 5 aferenta indemnizatiei incasate?

 

Completarea Declaratiei unice - indemnizatie PFA: raspunsul specialistului

 
In 2021 Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii de contribuabili:
 
 - profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, care au beneficiat de:
 
 - indemnizatia prevazuta la art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare;
 
 - indemnizatia prevazuta la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile ulterioare;
 
 - avocati si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare.
 
In anul 2020, profesionistii care au desfasurat activitati independente au incasat ajutor de stat pentru atenuarea efectelor pandemiei COVID-19. Ajutorul de stat s-a acordat in baza a doua ordonante de urgenta:
 
OUG 30/2020 - indemnizatie de 75% din salariul mediu pe economie, pentru activitatile inchise pe perioada starii de urgenta si de alerta. Valoarea indemnizatiei este de 4.072 lei pe luna, brut;
 
OUG 132/2020 - indemnizatie de 41,5% din salariul mediu pe economie, pentru activitatile afectate de pandemia Covid-19; valoarea ajutorului este de 2.253 lei pe luna, brut;
Conform Ordonantei 226/2020, pentru indemnizatia incasata de PFA uri se datoreaza:
 
Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
 
Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
 
Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiarul indemnizatiei pfa, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate.
 
Obligatiile datorate de persoanele care au contracte de activitate sportiva, sunt calculate de catre structura sportiva cu care s-a incheiat contractul. Nu se se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca.
 
Impozit pe venit 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasat si contributiile sociale calculate.
 
Practic veti redepune declaratia unica pentru 2020 incluzand si indemnizatiile primite in  2020 cu calcularea CAS, CASS, impozit.
 
Veti declara si veniturile estimate pentru 2021 in acelasi formular pdf.
 
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.47 din 17 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016